Våra arbetsplatser har blivit otryggare – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Förra året miste över 60 arbetare livet på svenska arbetsplatser. Det är skrämmande siffror som avslöjar en dyster verklighet – att våra arbetsplatser har blivit allt mer otrygga. Detta är en utveckling som måste brytas omedelbart. Att spara pengar på arbetsmiljöarbete är något vi aldrig kan acceptera, men trots det används våra skattepengar för att just minska kostnaderna för säkerheten på arbetsplatser runt om i landet.

Annons

När kommuner, regioner och myndigheter upphandlar tjänster är det alltför ofta det lägsta priset som avgör vem som får uppdraget. Men med sänkta priser är det sällan företagets vinster som faller – det är arbetarna på golvet som tar stryk. Genom långa kedjor av underleverantörer tappas kontrollen, och de företag som vann upphandlingen drar sig undan sitt ansvar.

Annons

Denna verklighet blev kanske ännu tydligare för många i somras när Kim Söderström, ordförande i Byggnads GävleDala, delade med sig av sina erfarenheter i sitt sommarprat i P1. Han pratade om arbetare som inte vågar organisera sig i facket av rädsla för att förlora sina jobb, om underleverantörskedjor som gör det svårt att utkräva ansvar och om hur det alltid är den enskilde arbetaren som drabbas hårdast.

Trots dessa mörka historier vet vi att det finns lösningar – men de kräver handling. Ett område där vi kan vända trenden är offentlig upphandling. Genom att kräva rättvisa och säkra arbetsvillkor kan vi stoppa företag som sätter vinster över människors liv och säkerhet. Men det räcker inte att bara ställa krav vid upphandlingen – vi måste också följa upp att dessa krav faktiskt efterlevs. Om kriminella eller fuskande arbetsgivare upptäcks måste det finnas starka sanktioner, och de måste ha svårt att fortsätta fuska i framtiden.

Ett konkret sätt är att kräva att företagare anställer lärlingar när det är relevant. Detta skapar inte bara utbildningsmöjligheter för framtiden utan gör också arbetsförhållandena lättare att övervaka.

Annons

Vårt gemensamma mål måste vara att varje arbetare i Sverige ska kunna gå till jobbet utan att behöva oroa sig för sin hälsa eller sitt liv. Offentlig upphandling är ett kraftfullt verktyg som måste användas för att garantera säkerheten på arbetsplatsen. Det handlar om att se till att våra skattepengar används för att skapa säkra arbetsmiljöer, inte för att minska kostnaderna på bekostnad av människors säkerhet.

Therese Lundell, ordförande LO-distrikt Dalarna Gävleborg

Patrik Lundqvist (S), riksdagsledamot Gävleborg

Lämna ett svar