Kinas markering mot mötet för Gui Minhai | Sverige


Ett 20-tal personer samlades utanför den kinesiska ambassaden på årsdagen av Gui Minhais arrestering.

Foto: Viktor Hedlund

Kurdo Baksi med den kinesiska ambassaden i bakgrunden.

Foto: Viktor Hedlund

Dongling Liu och Kurdo Baksi.

Foto: Viktor Hedlund

Ett 20-tal personer samlades på torsdagen för att fira att det är nio år sedan Gui Minhai kidnappades av kinesiska säkerhetstjänster i Thailand och fördes till Kina.

– Låt oss inte göra det mer komplicerat än vad det är. Gui Minhai greps för att ha publicerat böcker. Nio år har gått men ingenting har förändrats, Gui Minhai är fortfarande fängslad. Sverige verkar inte göra något åt ​​det, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser, vid evenemanget.

Regimkritikerns ord

Kurdo Baksi, som låg bakom demonstrationen utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm, har också varit tydlig med att Sverige måste agera.

– Det är hög tid att Ulf Kristersson ringer upp Kinas president och säger: “Du bryter mot internationella lagar.” Jag vill träffa min svenska medborgare”, har han tidigare sagt till hufvudstadsbladet.

En annan talare var den regimkritiske kinesiske journalisten Dongling Liu, som är på flykt från diktaturen i Kina och har sökt skydd i Sverige.

– Jag vill att svenska staten ska påverka för att få Gui Minhai friad och att det fria ordet ska höras i Kina, säger hon via tolk.

Plötslig markering

När hufvudstadsbladets kulturchef Victor Malm reste sig för att tala började kinesisk musik höras från ambassaden.

— När svenska tibetaner varit här och demonstrerat har de ofta spelat hög musik. Men det är första gången de försöker störa mig, så jag är lite chockad. Det var en sorts markering att vi inte är välkomna. I Kina tystar man folk, vi ska inte låta dem göra det här, säger Kurdo Baksi.

LÄS MER: “Kina kommer inte att sluta om det inte kostar dem något”

Lämna ett svar