Israeliska källor: Hamasledaren högst troligen död



9282f7e3 c98c 4c20 a186 8d1e4036849b

Kroppen kommer nu DNA-testas för bekräftelse.

På sociala medier cirkulerar overifierade bilder av vad som påstås vara Sinwars döda kropp i arga folkmassor.

Enligt militären har tre “terrorister” dödats i Gaza. En av dem kan vara Sinwar, enligt rapporterna.

Militären uppger att inga gisslan hittades i byggnaden där de dödades. Tidigare uppgifter har hävdat att Hamasledaren skulle gömma sig bland gisslan och använda dem som mänskliga sköldar.

Den israeliska tv-kanalen Keshet 12 rapporterar att styrkor öppnade eld mot en grupp “terrorister” på nedre våningen i byggnaden. När de sedan gick in i byggnaden såg de att en av de döda “var väldigt lik Sinwar”, skriver The Times of Israel.

Israels armé var inte medveten om att Sinwar befann sig i området när de utförde attacken i går, rapporterar Keshet 12.

En hög israelisk tjänsteman säger till Keshet 12 att Sinwar har “eliminerats “.

Israels säkerhetskabinett har informerats om att Sinwar med största sannolikhet är död, säger två regeringstjänstemän, skriver Reuters.

Kroppen kommer nu att tas för DNA-test, vilket kan ta några timmar, enligt tv-kanalen. Sinwar har tillbringat många år i israeliska fängelser, så myndigheterna har hans journaler.

Klockan 17:00 på eftermiddagen (16:00 svensk tid) hade kroppen ännu inte förts till Israel då hela området anses vara hårt minerat. Kroppen ska även ha en militärväst med granater på.

Den 60-årige Sinwar – den högsta ledaren för den terrormärkta rörelsen i Gaza och jagad av Israel, som ser honom som mest ansvarig för attackerna den 7 oktober 2023 – tros ha bott i Gazas underjordiska tunnelsystem.

Sinwar hette som efterträdare till Ismael Haniya, som dödades i en israelisk attack i juli i Irans huvudstad Teheran. Israel säger sig också ha dödat ledaren för Hamas militära gren, Mohammad Dayf, men detta förnekas av den palestinska milisen.

Lämna ett svar