Israeliska oron: Nya ledaren är ”ännu värre, ännu farligare” | Världen


Den israeliska armén har sökt efter Yahya Sinwar i Gazas tunnlar under hela året.

Foto: ADEL HANA / AP TT NYHETSBYRÅ

Hamas ledare Yahya Sinwar dog i en attack på torsdagen.

Foto: ASHRAF AMRA / APAIMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Israel har länge väntat på en “segerbild” som åtminstone symboliskt kan kompensera för det nederlag som Hamas tillfogade landet för ett år sedan – när Hamas-terrorister massakrerade 1 200 människor i israeliska gränsbyar. ledare:

Bilden av den döde Hamasledaren Yahya Sinwar som visas i israeliska medier fungerar som sådan. Israel bekräftade officiellt på torsdagskvällen att Hamasledaren är död.

Artikeln i korthet

Israel ser Hamasledaren Yahya Sinwars död som en stor framgång och “segerbild”.

Men experter varnar för att den förväntade nya ledaren, hans yngre bror Mohammed, kan vara “ännu värre”.

– Den döde Sinwar är en bild av seger, men jag kan ännu inte se någon lösning på gisslanfrågan, säger den israeliske Hamas-experten Guy Aviad.

“Brorn ännu värre”

Många israeliska experter, nästan alla med militär bakgrund, säger att den politiska och militära ledningen nu måste använda situationen för att avsluta kriget och föra hem gisslan. Andra varnar för att Mohammed Sinwar, 49, som sannolikt kommer att efterträda sin storebror, kan vara “ännu värre”.

– Sinwars död är mycket betydelsefull men betyder inte att kriget tar slut. Det är möjligen en vändpunkt. Israelerna Hamas håller som gisslan är nu i stor fara, säger Guy Aviad, Hamasexpert och militärhistoriker med bakgrund i den israeliska armén, till hufvudstadsbladet.

– Ny ledare blir förmodligen hans yngre bror Mohammed. Han är kanske ännu värre, ännu farligare, grymmare och mer fanatisk. Han kan hämnas på gisslan för sin brors död, säger han.

Hamas håller 101 israeler som gisslan, det är oklart hur många av dem som fortfarande lever. Deras familjer uppmanar nu regeringen att dra fördel av den nya situationen för att nå en överenskommelse om gisslan.

En segerbild

– Den döde Sinwar är en bild på seger, men jag kan ännu inte se någon lösning på gisslanfrågan. Nu finns det inte längre någon ledare i Gaza som medlarna från Qatar och Egypten kan kommunicera med. De har ingen adress, säger Guy Aviad.

– Hamas har fortfarande mycket stöd i Gaza. Jag har inte sett någon folklig revolt mot Hamas. Gruppen kontrollerar och distribuerar mycket av maten och andra förnödenheter som kommer in i Gaza, säger han.

Guy Aviad, israelisk Hamas-expert och militärhistoriker.

Foto: PRIVAT

Även Anat Berko, Hamasexpert och tidigare överste inom den israeliska militära underrättelsetjänsten, framhåller att Sinwars död är av stor symbolisk betydelse.

– För många israeler var han en symbol för de aggressioner och massakrer han planerade och genomförde för ett år sedan. Precis som den döde Hizbollah-ledaren Nasrallah var en symbol. Vi är på rätt väg nu efter vår väldigt dåliga start, säger hon till hufvudstadsbladet och fortsätter:

– Hamas är svagare utan Sinwar, men gruppen upphörde inte att existera när vi dödade tidigare Hamas-ledare. Hans bror Mohammed är aktiv i Gaza och det finns Hamas-ledare i Qatar. Kriget kommer inte att sluta förrän de släpper gisslan.

Gisslan i större fara

Anhöriga till de 101 gisslan uttrycker stor oro för de kidnappades öde i den nya situationen. De vädjar till premiärminister Benjamin Netanyahu att nu ta initiativ som leder till frigivningen av gisslan.

Einav Zangauker, mamma till Matan som kidnappades för mer än ett år sedan, säger till den israeliska tidningen Haaretz:

– Nu är Matans och den andra kidnappades liv i påtaglig fara mer än någonsin. Det blir ingen total seger förrän vi räddar alla och får tillbaka dem.

Dödad i eldstrid

Den israeliska armén har sökt efter Yahya Sinwar i Gazas tunnlar under hela året. Men till slut dödades han tydligen av en olycka i en eldstrid med israeliska soldater. Inte med ett riktat bombdåd som i så många tidigare fall då Israel dödade ledare i Hamas och Hizbollah.

– Det här är en enorm framgång och en möjlighet att avsluta kriget. Vi bör tydligt säga att vi är redo att avsluta nu om vi får tillbaka gisslan, säger Giora Eiland, en pensionerad general och tidigare chef för Israels nationella säkerhetsråd, till Israels Channel 12.

– I början av kriget sa de i armén att bilden av seger kommer när Hamas-ledarna Sinwar, Deif och Issa är döda. Vi har fått den bilden nu, trion är död, säger han.

Arne Lapidus på plats i Tel Aviv.

LÄS MER: Hamas högsta ledare död efter brandstrid i Gaza
LÄS MER: Hon vädjade för sitt liv – Hamas hotar att avrätta fler
LÄS MER: Israels största fiende kan gömma sig under jorden

Lämna ett svar