Levde på bidrag – hade lyxvaror för 250 000 kronor hemma | Sverige


Många av de saker som polisen beslagtog hade taggarna kvar på sig. Det är en av de saker som enligt tingsrätten tyder på att mamman och dottern hanterat stöldgods.

Foto: Polisen

Prislappen sitter kvar på en dunjacka.

Foto: Polisen

Polisen har inte kunnat bedöma äktheten på allt gods. Vissa kan vara falska.

Foto: Polisen

Förutom väskor och kläder har polisen bland annat beslagtagit skor.

Foto: Polisen

Polisens förundersökning består av över 350 sidor med bilder på beslag.

Foto: Polisen

Flera av föremålen finns i flera identiska eller liknande set. Det talar också för att det är stöldgods, enligt tingsrätten.

Foto: Polisen

Artikeln i korthet

■ En mamma och en dotter i Malmö döms för haking.

■ Vid husrannsakan i deras gemensamma bostad beslagtog polisen omkring 300 föremål till ett uppskattat värde av 250 000 kronor. Inklusive alkohol och märkeskläder.

■ Kvinnorna har levt på bidrag och bidrag och ska inte ha haft råd att köpa alla föremål som tagits i beslag, enligt tingsrätten – som konstaterar att de härrör från brott.

■ Mamman och dottern nekar till brott.

Det var i höstas som polisen bröt sig in i en lägenhet i Malmö med hjälp av en låssmed. Hemmet var fullt av nya kläder och i vardagsrummet stod en rad exklusiva spritflaskor uppradade.

Totalt beslagtogs omkring 300 föremål, som enligt åklagaren var värda minst 250 000 kronor.

Det var bland annat parfymer, guldsmycken, champagne, skor, väskor och kläder från märken som Moncler, Dior, Hugo Boss, Peak Performance och Fjällräven.

Så resonerar tingsrätten

En mamma i 40-årsåldern bor i lägenheten med sina barn. Nu har hon och hennes vuxna dotter, som är i 20-årsåldern, dömts för förskingring.

– Eftersom kvinnorna hade så låga inkomster och levde på stöd och bidrag bedömde vi det som orimligt att de lagligt kunnat förvärva alla dessa varor, säger Anders Mohlin, ekonomiutredare vid polisen i Malmö, i en kommentar.

Vid husrannsakan reagerade polisen på stora mängder “exklusiv alkohol”.

Foto: Polisen

I domen framgår det att “en stor mängd exklusiva spritflaskor” “ordnats för visning” i vardagsrummet.

Foto: Polisen

Bilder visar allt från champagne till konjak, vodka och – som här – rom.

Foto: Polisen

Mamman och dottern hade stora mängder Moët & Chandon-flaskor av olika slag. Inklusive rosé.

Foto: Polisen

En guldfärgad flaska prosecco kostar 239 kronor på Systembolaget.

Foto: Polisen

Förra månaden kom tingsrätten fram till att det på grund av en rad omständigheter är så “uppenbar” att de beslagtagna föremålen kommer från brott. Bland annat mängden föremål, som de mest bestod av “välkända och populära varumärken”att det fanns flera liknande saker – till exempel ett tjugotal Louis Vuitton-väskor och tio Gant-tröjor – och att en stor andel av varorna fortfarande hade prislapparna och låg i obruten förpackning.

Inga ekonomiska villkor

Tingsrätten skriver i sin dom att det inte är tvist om att en person får behålla prislappen, eller att “människor kan ha olika shoppingvanor”.

“Men det verkar anmärkningsvärt det också (modern) som (dottern) i sin gemensamma bostad skulle förvara en så stor mängd alkohol, guldsmycken, kläder och skor med prislappar kvar, samt parfymer i oöppnade förpackningar, i vissa fall i flera uppsättningar. Dessutom har ingen av dem, åtminstone under åren före händelsen, haft ekonomiska möjligheter att köpa egendom i den utsträckning som beslaget avser”skriver rätten.

Många av kläderna är märkta Peak Performance, Dior, Hugo Boss och Gant.

Foto: Polisen

Enligt kvinnorna är en del av föremålen falska, en del är felköp och en del är presenter.

Foto: Polisen

Enligt domen kom kvinnornas inkomster från Försäkringskassan och CSN och uppgick till 13 000 kronor i månaden. Modern har även över 400 000 kronor i skulder hos Kronofogden.

Tingsrätten konstaterar också att det varit hög aktivitet på moderns och dotterns bankkonton, med “stora summor pengar” som “överstiger långt deras lagliga inkomst”.

Förnekar brott

Båda kvinnorna har nekat till brott och förklarat penningflödena och antalet märkesvaror bland annat med att de kommer från försäljning av valpar, är flera år gamla “felköp” och har varit billiga kopior, presenter eller lån.

– Jag har inte gjort någonting. Det du har tagit ifrån mig är inga olagliga saker, säger mamman i ett av förhören.

Tingsrätten konstaterar dock att det är mycket mamman och dottern inte har kunnat förklara, och att deras uppgifter inte “upprör” resten av bevisningen. Mamman döms till fängelse i två månader och dottern – som förutom bedrägeri döms för urkundsförfalskning efter att ha lämnat ett förfalskat presentkort – ställs på skyddstillsyn.

Alla föremål som beslagtagits är förverkade.

Lämna ett svar