Finansanställda utsatta i arbetet mot kriminalitet


De finansiella företagen är skyldiga att lära känna sina kunder och deras kassaflöden. Men att få frågor om din ekonomi i samband med kontoöppning eller låneansökan möts inte sällan av starkt ifrågasättande. I vissa fall övergår situationen till och med i hot.

“Det är ett stort tryck från samhället och kunderna när det gäller bedrägerier. Synsättet är att bankerna gör för lite. Men när vi vill skydda dem (kunderna, reds. anm.) och ställa frågor blir det plötsligt svårt, men det är svårt att göra det.” säger Marie Brundin, kundtjänstmedarbetare på Nordea i Västerås.

Hon, som också är aktiv inom fackförbundet, hör dagligen, från kollegor i branschen, om exempel på situationer där anställda har stött på obehagliga och aggressiva kunder.

“Det är ett tuffare klimat. Kunderna uttrycker sig på ett annat sätt idag”, säger Marie Brundin.

Ansvaret att lagen sätter en individuell nivå i arbetet med att lära känna kunderna och deras beteende, till exempel för att motverka penningtvätt, ökar pressen på varje enskild medarbetare.

“Vi är en viktig samhällsaktör för att stå emot ekonomisk brottslighet och det ansvaret tar vi. Men där är regelverket också uppbyggt så att det är upp till den anställde att göra detta. Och regelverket och hur man tolkar dem kan snabbt förändras. Det skapar stress, säger Susanne Anderberg, samordnande arbetsmiljöombud på Nordea Sverige.

Ulrika Boëthius, finansförbundets ordförande.
Ulrika Boëthius, finansförbundets ordförande.Bild: Jonas Eng

I en undersökning som Finansförbundet har genomfört bland sina medlemmar har var fjärde upplevt hotfulla situationer kopplade till misstänkt ekonomisk brottslighet. Men Marie Brundin och Susanne Anderberg känner att det är vanligare än så.

– Att en fjärdedel har upplevt det och det hälften känner en oro, det är förstås skrämmande och oroväckande på alla sätt, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet, om resultatet av undersökningen.

Tre av fyra tillfrågade i undersökningen upplever att ekonomisk brottslighet påverkar deras arbetsmiljö mer i dag än för fem år sedan. Och enligt undersökningen har var tionde någon gång funderat på att byta yrke på grund av förekomsten av ekonomisk brottslighet i finansbranschen.

Läs hela texten på Finansmarknaden.

Lämna ett svar