Tjärbollar stänger flera av Sydneys stränder | Världen


Den första stranden som drabbades var Cogee i södra Sydney.

Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA AAP

Här jobbar arbetare med att städa.

Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA AAP

Medan stränderna städas förblir de stängda för allmänheten.

Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA AAP

Det började på populära Cogee-stranden i South Sydney, Australien, i tisdags. Sedan dök plötsligt hundratals svarta bollar upp längs stranden, vilket gjorde att den stängdes för besökare och lokala myndigheter som inleder en utredning, rapporterar ABC.

Därefter dök de svarta bollarna upp vid intilliggande Clovelly Beach, Gordons Bay och den norra delen av Maroubra Beach. Och sedan: stränderna Bondi, Bronte, Tamarama, Little Bay, Malabar, Frenchmans och Congwong.

Stängda stränder i Sydney

Flera av Sydneys stränder är nu stängda och enligt ABC kan fler områden påverkas.

“Vi tror inte att det är tillräckligt säkert att vara på stranden eller att bada för tillfället, förrän vi har rensat upp det tillräckligt”, säger Darren Wood, kustofficer i delstaten New South Wales, till ABC.

Enligt statens miljöskyddsmyndighet EPA är det här bollar av tjära. Vissa har varit stora som golfbollar, andra mindre och ljusare i färgen.

Tjärakulor är utsläpp av olja som med tiden blandas med skräp och stelnar.

– Det är ett fossilt bränsle som drar till sig allt det kommer i kontakt med som flyter i havet, eftersom det är superklibbigt, säger Louise Morris från Australian Marine Conservation Society till The Guardian.

Uppmaningen till tjärbollarna

Oljeutsläppen formas till bollar av vinden och havet. Ibland sjunker de och ibland – om de innehåller mer luft – flyter de.

Just dessa bollar har, enligt EPA, visat sig bestå huvudsakligen av olja eller kolväten och tros inte vara särskilt farliga.

– Men vi vill berätta för folk att det bästa man kan göra är att undvika kontakt med det här materialet, säger Steve Beaman, en av cheferna på EPA, till ABC.

Lämna ett svar