Mannen bakom myten om Donald Trump ber om ursäkt | Världen


Donald Trump porträtterades som en extremt framgångsrik affärsman i “The Apprentice”. Bilden var överdriven, skriver mannen som ledde marknadsföringen av programmet.

Foto: NBC Foto / TT

John D. Miller hade olika ledande roller på NBC i nästan 25 år. Det var där som han ledde teamet som marknadsförde realityserien “The Apprentice” med den tidigare presidenten Donald Trump som värd. Det var med programmet som Trump verkligen blev känd för allmänheten – och som myten om honom som en extremt framgångsrik affärsman skapades.

“Jag vill be USA om ursäkt. Jag hjälpte till att skapa ett monster”, inleder han sitt öppna brev US News & World Report.

“För att sälja showen skapade vi berättelsen om att Trump var en superframgångsrik affärsman som levde som kungligheter. Det var programmets koncept och i bästa fall en stor överdrift.”

“I verkligheten ansökte Trump om konkurs fyra gånger innan programmet började sändas och minst två gånger till under de 14 säsonger han var värd för.”

Han skriver också att Trump kan ha varit det perfekta valet av programledare, eftersom mer framgångsrika vd:ar inte skulle ha haft tid att delta – eller ha lust att anställa dokusåpadeltagare.

Skapade en väldigt överdriven bild

NBC satsade hårt på att göra reklam för programmet.

“Det fanns tusentals 30-sekunders klipp som spred idén om Trumps påstådda affärsförmåga till nästan alla hushåll i landet. Bilden vi gav Trump var kraftigt överdriven. Det var på sitt sätt “falska nyheter” som vi spred över USA”, skriver Miller och fortsätter:

“Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att bilden vi målade… skulle hjälpa honom in i Vita huset.”

Han beskriver också Trump som manipulativ, samtidigt som han är extremt lätt att manipulera.

“Han har ett hål som aldrig kan fyllas med tillräckligt med komplimanger. Smickra honom och han blir följsam. Världsledare som Rysslands Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har också upptäckt det.”

Han avslutar med att uppmana amerikaner att rösta på Kamala Harris, trots att han själv har varit en livslång republikan.

“Vi var framgångsrika i vår marknadsföring av ‘The Apprentice’, men vi gjorde också irreparabel skada genom att skapa den falska bilden av Trump som en framgångsrik ledare.”

LÄS MER: Kamala Harris i den första intervjun i Fox News
LÄS MER: Kamala Harris offensiv – Försöker övertyga desillusionerade republikaner
LÄS MER: Presidentvalet i USA 2024 – allt du behöver veta om det ödesdigra valet

Lämna ett svar