Han blev Årets kock – en seger värd 250.000 kronor


Stark start 2024 för portfölj med fokus på de bästa techbolagen utanför Stureplan

45ecc3b3 7e63 4f3e 91c1 2ad0c069f8ba.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0
Northern CapSek Ventures är ett annorlunda riskkapitalbolag, som investerar i spännande techbolag utanför storstäderna. Formeln att arbeta med stark lokal närvaro har resulterat i hög värdetillväxt för portföljen under 2024, med ett starkt bidrag från nyinvesteringarna i norra Sverige.

Under första halvåret 2024 har flera bolag i CapSeks portfölj överträffat förväntningarna, inte minst de senaste tillskotten i norra Sverige. De fem ledarna i portföljen Arctic Space, Arkimera Robotics, PubQ, Noda och RockSigma visade en genomsnittlig intäktstillväxt på 85 procent under första halvåret 2024 jämfört med samma period förra året. Tre av dessa, Arctic Space, Arkimera och PubQ, är också lönsamma.

Den starka tillväxten har också resulterat i en hög värdetillväxt för den onoterade portföljen på 65 procent i år och med det ett positivt resultat för CapSek.

– Efter att vi avyttrat fem innehav som inte passade vår strategi har vi en tydlig prioritering på de fem innehav som presterar bäst. Alla dessa företag har presenterat goda nyheter och spännande affärer under första halvåret. Samtliga har nu flera viktiga lanseringar och evenemang framför sig, så vi ser fram emot ett starkt nyhetsflöde även under resten av året, säger Henrik Jerner, vd för CapSek.

Relationsbyggande med stark lokal närvaro

CapSek har det senaste året uppmärksammats mycket för sin etablering i norra Sverige där man genom att koppla den nordligt fokuserade investeraren Göran Carlson till bolaget fick tillgång till intressanta investeringsmöjligheter som normalt sett är svåra att nå t.ex. , Stockholmsbaserade riskkapitalbolag.

– Både RockSigma, som säkrar underjordsgruvor genom övervakning, analys och prognoser av seismisk aktivitet, och Arctic Space Technologies, som erbjuder banbrytande lösningar för effektiv satellitkommunikation, har fått en mycket stark start i portföljen, säger Göran Carlson, investeringschef på CapSek .

Fokus för satsningarna ligger på företag som driver digitaliseringen av samhället, med tonvikt på Software as a Service och AI/Machine Learning. Med 12 bolag i portföljen, varav två i norr, blir det sannolikt nya investeringar redan i höst. Och då förmodligen i norr.

– Här uppe har vi en förkärlek för industriärenden, där man löser verkliga problem och det finns en betalningsvilja. Vi har en hetlista på ett 50-tal företag, varav 5-6 finns på önskelistan. Av dessa hoppas vi kunna göra en affär med under året, säger Göran Carlson.

Arrangemang för både Family Office och mindre investerare

CapSek utmärker sig inte bara genom en stark lokal närvaro utanför Stockholms finansdistrikt. Som ett uppmärksammat riskkapitalbolag står företaget väl i jämförelse med mer traditionella riskkapital- och VC-fonder. Med jämförelsevis låga driftskostnader, låg prestationsbaserad ersättning som minskar avkastningen och kontinuerlig tillgång till likviditet är CapSeks tillvägagångssätt ett attraktivt alternativ för såväl Family Offices som mindre investerare.

– Eftersom CapSek inte heller har någon fondstruktur där fonden ska stängas efter fem-sju år kommer vi inte att tvingas till någon panikförsäljning. Vårt första mål är att komma till ett förvaltat kapital på 500 miljoner kronor och på vägen dit kan vi överväga att förvärva portföljer genom att betala med egna aktier, avslutar Henrik Jerner.

Läs mer på www.capsek.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CapSek och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar