Israel attackerar ekonomiska Hizbollahmål


Israels militär uppgav tidigare på kvällen att syftet med attacken – som skulle riktas mot ”ett stort antal mål” – var att förhindra den Iran-stödda shiamilisen från att använda sina ekonomiska resurser.

Beiruts södra förorter ska ha drabbats av fyra attacker, enligt libanesiska statliga medier, som bekräftar att företaget i fråga är bland målen. En evakueringsorder har utfärdats för delar av Beirut, enligt Israels militär.

Företaget, al-Qard al-Hassan, är kopplat till Hizbollah och föremål för både amerikanska och saudiska sanktioner, och används även av vanliga libaneser.

Israel har också riktat in sig på Bekaadalen i östra och Hermel i norra Libanon, och enligt libanesiska medier har det Hizbollah-kopplade företaget träffats.

På söndagen anklaga också FN:s fredsbevarande styrkor Israel för att medvetet förstöra, med en bulldozer, ett vakttorn och ett staket vid sin post i södra Libanon.

Tre soldater från den libanesiska militären har också dödats i en israelisk attack.

Soldaterna ska ha dödats i söndags i en israelisk attack mot ett fordon som de färdades i på en väg i de södra delarna av landet. Libanons militär är inte en del av konflikten mellan Israel och Hizbollah.

Sedan konflikten eskalerade i september har totalt åtta libanesiska soldater dödats.

Israel genomförde morgonattacker mot den tätbefolkade Beirutförorten al-Dahiya – dagen efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade Hizbollah för att försöka mörda honom genom att rikta in sig på hans privata bostad med drönare.

Den israeliska attacken drabbade ett bostadshus i Haret Hreik i al-Dahiya, enligt den statliga nyhetsbyrån NNA.

Israels militär hävdar att de slog till mot en Hizbollahs underrättelsetjänst och en underjordisk vapenverkstad, enligt ett uttalande.

De israeliska attackerna mot al-Dahiya, som anses vara ett av shiamilisens starkaste fästen, har eskalerat med tiden. Men förorten är också hem för ett stort antal civila och människor utan anknytning till den militanta gruppen.

Inte bara Beirut har utsatts för israeliska attacker på söndagen. Statliga libanesiska medier hävdar också att Israel har bombat byn Khiam i södra Libanon 14 gånger på 15 minuter.

Lämna ett svar