Moldavien: Lutar mot nej till EU-närmande | Världen


Opinionsmätningar inför söndagens folkomröstning, och presidentvalet, pekade mot ett ja till EU-vägen. Men när drygt 90 procent av rösterna var räknade ledde nej-sidan med 53,5 procent mot 46,4 för ett ja, enligt den centrala valberedningens hemsida.

Och presidentvalet ser den sittande presidenten Maia Sandu på väg mot en mycket snävare seger än väntat.

Med drygt 90 procent av rösterna räknade hade Sandu det preliminära stödet av runt 38 procent av väljarna och den närmaste, pro-ryska kandidaten Aleksandr Stoianoglo hade fått knappt 29 procents stöd.

Båda valen äger rum mitt i starka ryska försök att påverka utgången.

– Vårt land står vid ett vägskäl. En grupp tjuvar försöker lura allmänheten, sade premiärminister Dorin Recean inför valet och uppmanade moldaverna att vara “vaksamma”.

Förutom Vita huset har EU-parlamentet och moldaviska myndigheter påpekat att Moskva försöker påverka valet och styra bort landet från EU och väst.

Det handlar bland annat om misstankar om en enorm påverkanskampanj, där röster från hundratusentals människor kan ha köpts av proryska grupper. Den här veckan greps även över 100 moldaver som ska ha tränats i Moskva för att skapa oreda kring omröstningen.

En pro-västlig regering har suttit vid makten i Moldavien sedan 2021, och nuvarande president Maia Sandu är favoriten att sitta ytterligare en mandatperiod.

Vallokalerna stängde klockan 20.00 svensk tid.

Lämna ett svar