Polyplanks storägare dömd för marknadsmanipulation – igen


Finansieringen bakom telekomjättens storaffär i Östafrika

e06463e5 0b80 4ad7 9bf1 2b91f8be55d5.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0
Ett stort telekomprojekt i Östafrika blir verklighet genom en dubbel svensk satsning. Satsningen ger länder som Tanzania och Madagaskar tillgång till snabbare förbindelser och bättre mobiltäckning. Samtidigt visar det hur större exportaffärer kan bli möjliga även på svårare marknader.

Läs mer om hur EKN kan möjliggöra större exportaffärer på svårare marknader

Exportfinansiering och finansiell strukturering kanske inte är det första man tänker på folket i Tanzania och Madagaskar eftersom de snart ansluter till ett nytt 5G-nätverk. Men det har spelat en avgörande roll.

– Studier visar att när mobiloperatörer investerar i ökad täckning har det en mycket betydande positiv inverkan på samhället. Det främjar jämlikhet, tillgång till utbildning, stödjer ekonomin och entreprenörer i samhället, säger Vincent Daly, Head of Customer Finance på Ericsson.

Behovet och affärslogiken var redan på plats, men när det panafrikanska telekomföretaget Axian Telecom nu bygger ut 4G- och 5G-näten i Östafrika med utrustning från svenska Ericsson var det precis rätt exportfinansiering och finansiell strukturering som var krävs för att göra det möjligt.

Därför kontaktade Ericsson flera aktörer – en utvecklingsbank, den svenska exportfrämjande myndigheten EKN och den internationella affärsbanken JP Morgan – för att tillsammans med Axian Telecom nå en unik finansieringslösning för Afrika.

EKN täckte affärsbankens risk

– När Ericsson kontaktade oss såg vi det som en möjlighet att stärka både Axian och Ericsson. Vi är stolta över att ha stöttat Axian Telecom med en lösning som möjliggör framsteg för alla parter, säger Ayotunde Lemo, Vice President på JP Morgan.

Parterna skapade en finansieringslösning där JP Morgan lånade ut 159 miljoner USD och EKN täcker 95 procent av risken för fallissemang på lånet. Utvecklingsbanken bidrog då med lån på ytterligare 100 miljoner USD.

– Den EKN-försäkrade finansieringen var avgörande för projektets framgång. Lösningen gör att vi kan slutföra projektet snabbare än vi annars skulle kunna, och utan att själva bära hela den kortsiktiga ekonomiska bördan, förklarar Nicolas Sylvestre-Boncheval, CFO på Axian Telecom.

Snabba beslut en framgångsfaktor

Projektet visar hur svenska exportföretag kan dra nytta av samarbete mellan långivare, exportkreditgarantier och utvecklingsbanker för att möjliggöra stora internationella affärer – även i utmanande regioner. För Ericsson innebär lösningen att de skulle kunna säkra ett stort internationellt utbud och driva utvecklingen på den afrikanska marknaden.

Och, säger Hamdi Salhab, Senior Structured Finance Advisor på Ericsson, var snabbheten hos de inblandade långivarna i sig en viktig framgångsfaktor.

– Både EKN och utvecklingsbanken agerade snabbt för att få finansieringen på plats, vilket garanterar en snabb utrullning. Och just den snabba utbyggnaden är på många sätt en förutsättning för verksamheten, som trots allt handlar om att täcka en lucka i nätinfrastrukturen och ta tillvara de möjligheter som detta innebär affärsmässigt.

EKN:s garantier täcker en del av bankens risk och bidrar till unika finansieringslösningar

Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med EKN och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar