Börsen stiger bara 3 procent per år kommande decenniet


Det svenska företaget räddar amerikanska tak – växer som en galning

Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av betongtakpannor.
Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av betongtakpannor.
När orkanerna river taken av Floridas villor får Nyköpingsföretaget ABECE full orderbok. Så rodde man hem en affär värd 100 miljoner kronor med hjälp av regeringens EKN, Exportkreditnämnden.

EKN finns för alla svenska företag, stora som små, i alla branscher – läs mer

Florida har rekordet som USA:s mest orkandrabbade stat; av de 301 orkaner som drabbade USA mellan 1851 – när räkningen började – och 2022 har 120 drabbat Florida. För de flesta är orkaner synonymt med allvarlig skada och stor förlust. För tillverkare av takpannor är de en guldgruva.

– Florida har under många år varit en ”sold out market”, vilket innebär att takpanneproducenterna säljer slut på allt de hinner producera. Orkanerna bidrar definitivt till det, liksom det faktum att det byggs så många villor här. Det finns helt enkelt gott om tak som kan flyga av, säger Moa Mossberg, kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av betongtakpannor.

46d393a6 e9f8 4175 9365 c3e15e6ff6fe.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.780455h:h;*,*&crop=w:0

Från smedja till storspelare

Efter orkanen Ians härjningar 2022 bestämde ägaren till en av dessa takpannetillverkare, Crown Roof Tiles, att det var dags att expandera. Ägaren ville fördubbla sin produktionskapacitet med en ny fabrik och för produktionslinjen vände han sig till framför allt ABECE – ett företag som startade som smedja i Nyköping 1919 och började utveckla sina maskinsystem på 60-talet. Affären skulle landa på drygt 100 miljoner kronor, mer än hälften av ABECE:s omsättning.

– För utomstående kan det låta konstigt att Krontakpannor vände sig till oss med en så stor affär. Men vi har hållit på så länge och drivit utvecklingen så pass att vi idag har en världsledande marknadsposition. Det är främst vi och ett italienskt företag som levererar de här systemen globalt – och jag vågar påstå att vi är mycket bättre än italienarna, säger Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Erik Lindeberg, VD för ABECE.
Erik Lindeberg, VD för ABECE.

Samarbetar med EKN

ABECE:s stora affär med Florida innebär att bygga en hel produktionslinje, frakta den över Atlanten, montera den på plats och utbilda personalen. Då ska det gå som ett löpande band: I en produktionslinje från ABECE kommer sand, cement och vatten in – och ut härdade, målade och förpackade betonghinkar. Maskinsystemet producerar 140 pannor per minut – det är 50 000 pannor i ett skift – och automatiseringsgraden är hög.

– Vi har varit på plats sedan augusti 2023 och är nu i slutskedet: Vi finjusterar systemet och snart är de i full produktion. Sedan har de en av de bästa produktionslinjerna i världen, säger Erik Lindeberg.

Eftersom investeringen var så stor ville kunden i Florida köpa produktionslinjen på avbetalning, något som skulle ha varit svårt för ABECE att erbjuda på egen hand. Därför ansökte de om en garanti från statliga EKN, Exportkreditnämnden, vars uppdrag är att stödja svensk export.

– Med garantin kunde vi erbjuda kunden en treårig avbetalning samtidigt som vi får betalt direkt av vår bank, detta genom ett lån med EKN:s garanti som säkerhet. I praktiken betalar kunden sedan till vår bank via oss – och skulle de av någon anledning inte kunna betala tar EKN risken, säger Moa Mossberg.

2e35a1b9 6267 4647 938e 3bd251bce756.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.780455h:h;*,*&crop=w:0

95 till 98 procent av ABECE:s omsättning kommer från export, så den här typen av samarbeten är vanliga för företaget. Kunden får en attraktiv finansieringslösning samtidigt som ABECE direkt kan återinvestera betalningen i sin nästa affär.

– Vi bygger redan nästa linje till England – så här går vi från 175 till 200 miljoner kronor i omsättning i år, avslutar Erik Lindeberg.

Kolla om EKN kan hjälpa dig att få JA från banken

Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med EKN och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar