På onsdagsmorgonen stod det klart att Donald Trump blir ny president i USA.
Kort därefter publicerade Natos generalsekreterare Mark Rutte ett inlägg på X där han sa att han gratulerade Trump till valsegern.
Det skriver Rutte vidare “Trumps ledarskap kommer att vara en nyckel för att hålla vår allians stark. Jag ser fram emot att arbeta med honom igen för att främja fred genom styrka”.
https://x.com/SecGenNATO/status/1854073276688904323
Nato-chefens uttalande får Magnus Persson, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet, att skratta.
– Vad kan han säga? Han får hoppas på det bästa och planera för det värsta nu, kommenterar Persson.
– Trump har tidigare både agerat och pratat om att minska sitt engagemang i internationella organisationer och Nato är en av dem.
Han förutspår stora förändringar för Sverige och de andra Nato-länderna i Europa.
– Jag tror inte att frågan är så enkel att man antingen går med eller går. Det finns mellanlösningar. Man kan göra som Frankrike på 60-talet, att man lämnar de gemensamma ledningsstrukturerna och hämtar hem sina officerare och sina stridskrafter från Europa, men säger att man fortfarande är med och att artikel 5 gäller. Blir det krig så kommer vi, men vi tänker inte ha mycket resurser i Europa längre.
Osäkerhet om avsikter
Han menar att Trump är tillbaka i Vita huset får konsekvenser för Sverige.
– Det kan råda osäkerhet om USA:s avsikter. Kommer man verkligen om det behövs, säger Persson.
Innebär den osäkerheten att Sverige kommer att behöva agera på ett visst sätt?
– Jag tror att det blir viktigt att visa att man är användbar för USA, att man kan bidra till USA:s säkerhet och intressen.
Precis som Obama-administrationen på sin tid vill Trump nedprioritera USA:s försvarsnärvaro i Europa till förmån för Asien. Kriget i Ukraina påverkar inte det.
– Ryssland ses inte som en systemhotande stat eftersom de har för lite resurser, säger Persson.
Även försvarsexperten Johan Wiktorin tror på en dramatisk förändring.
– Jag tror att det kommer att komma krav riktade mot de europeiska länderna att leverera minst tre procent av BNP i försvarsbudgeten så snart som möjligt, 2026.
– Nyckeln blir hur han hanterar Ukraina. Den frågan är en kil i Europa, där norra Europa minus Tyskland har en linje och resten en annan med undantag för Frankrike som får en vågmästarposition.
Paasikivi: “Han kan komma överens med Trump”
Förre överstelöjtnanten Joakim Paasikivi håller med Mark Rutte om att Donald Trump kommer att bli en nyckelperson i Nato.
– Anledningen till att Rutte valdes var att han ansågs vara en generalsekreterare i Nato som kunde komma överens med Trump. Så om Trump är en nyckelfigur för Nato är Rutte en nyckelfigur för att den europeiska visionen ska föras fram inom den amerikanska administrationen, säger Paasikivi, som menar att det finns utmaningar framför det fortsatta Natosamarbetet.
– Det blir viktigt för oss i den europeiska delen av Nato att behålla USA som en dominerande aktör med de största militära musklerna. Och uppgiften för Trump blir att balansera de olika åsikter som finns i det republikanska partiet. Stora delar har en traditionell syn på hur Euro-American Security fungerar. Men den radikala flygeln, som personifierats av bland andra JD Vance, ser Europa som konkurrenter.