Tjänstepension utan kollektivavtal – så fungerar det
Läs mer om hur du kan erbjuda en konkurrenskraftig tjänstepension
Till skillnad från större företag som ofta har kollektivavtal och en förutbestämd tjänstepensionslösning står små och medelstora företag utan kollektivavtal inför utmaningen att själva inrätta en pensionsplan.
– De allra flesta småföretagare erbjuder någon form av tjänstepension, trots att det inte är ett krav. Ungefär nio av tio företagare ser det som ett sätt att vara konkurrenskraftig och attraktiv som arbetsgivare, säger Marcus Bunek, företagsrådgivare på SPP i Malmö.
Han fortsätter:
– För företag i Skåne som måste konkurrera med företag i Danmark, där lönerna är högre, blir det ännu viktigare att erbjuda bra förmåner, bland annat tjänstepension. I Danmark gäller olika pensionsregler vilket gör att svenska företag har möjlighet att utmärka sig genom att erbjuda förmånliga pensionsplaner.
Fast eller procentuell premie?
En viktig fråga för företagare är om tjänstepensionen ska baseras på en fast premie eller en procentuell avsättning av lönen. En fast premie innebär att företaget betalar lika mycket varje månad medan en procentuell premie varierar beroende på den anställdes lön.
– För arbetsgivaren kan en fast premie ge förutsägbarhet och lägre kostnader på lång sikt. Men med en procentuell tilldelning visar man ofta större flexibilitet och konkurrenskraft gentemot andra arbetsgivare. Det är ett viktigt övervägande, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet, där många företag kan känna sig pressade på sina utgifter, såsom stigande lokalhyror och ökade inköpskostnader.
Faran med att “köpa upp” tjänstepension
En utmaning som Marcus Bunek ser bland företag utan kollektivavtal är att de väljer att skjuta upp tjänstepensionen i tider av ekonomisk press, för att senare försöka “köpa tillbaka” den.
– Många företagare tror att de kan vänta med tjänstepensionen tills ekonomin ser bättre ut, men då riskerar den anställde att gå miste om ränta-på-ränta-effekten, beroende på vad som står i deras kontrakt. Det innebär att en arbetsgivare, som skjutit upp pensionsutbetalningar under en viss tid, kan behöva betala en större summa retroaktivt för att kompensera både för premien men också för utebliven ränta, vilket kan bli mycket kostsamt för företaget. .
Skräddarsydda lösningar
SPP erbjuder stöd och skräddarsydda lösningar för företag som vill sätta upp en tjänstepension, även om det inte finns något kollektivavtal att följa.
– Vi hjälper företag att lägga upp en plan som passar deras behov, oavsett om det är en traditionell tilldelning på ITP-nivå eller om man vill ha olika lösningar beroende på anställningstid eller ålder. Vissa företag föredrar att ge olika nivåer på tjänstepension beroende på anställningstiden eller den anställdes roll i företaget och vi kan hjälpa till att hitta den bästa modellen för varje enskild arbetsgivare.
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med SPP och inte en artikel av hufvudstadsbladet