Forskare varnar för ”Trumps München” | Världen


Donald Trump har lovat en snabb fred i Ukraina.

Foto: JULIA DEMAREE NIKHINSON/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain trodde att Münchenöverenskommelsen skulle blidka Adolf Hitler.

Foto: SÜDDEUTSCHE ZEITUNG/IBL

I det så kallade Münchenöverenskommelsen den 30 september 1938 beslutade Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien att Tjeckoslovakien skulle avstå en del av sitt territorium, Sudetenlandet, till Tyskland.

På så sätt trodde den brittiske premiärministern Neville Chamberlain att han hade blidkat Adolf Hitler och skapat “fred för vår tid”, som han berättade för den församlade pressen.

Hur det gick till senare är välkänt. Några månader senare gick Wehrmacht fortfarande in i Tjeckoslovakien. När tyskarna senare invaderade Polen förklarade västmakterna krig och andra världskriget var ett faktum.

I ett öppet brev varnar 110 säkerhetsforskare för att historien kan upprepa sig i fallet med Rysslands krig i Ukraina.

Brevet publicerades den 3 november, alltså innan det stod klart att Donald Trump blir USA:s nästa president.

“Geopolitisk gråzon i hjärtat av kontinenten”

Brevet beskriver risken för ett nytt München både med Kamala Harris och med Trump i Vita huset.

I Trumps fall oroar sig forskarna att han ”kommer att försöka införa ett avtal med Ryssland som är skadligt för Ukrainas intressen och för europeisk säkerhet. Detta skulle innebära att Ukraina driver bort från Nato och EU, i ett tillstånd av falsk neutralitet – och Europa med en destabiliserande geopolitisk gråzon i hjärtat av kontinenten”, skriver de.

Trump har sagt att han snabbt kommer att avsluta kriget i Ukraina.

– Det är ett krig som bara väntar på att bli löst. Jag ska lösa det innan jag ens blir president, sa han i en debatt mot Kamala Harris i september.

Han har dock inte förklarat hur det ska gå till.

Ukrainska soldater vid fronten.

Foto: 24:E MEKANISERADE BRIGADEN PRESSERVIC/EPA

Anna Wieslander, Northern Europe Director för Atlantic Council tankesmedjan, är en av undertecknarna av det öppna brevet. Hon är bekymrad över den blivande vicepresidenten JD Vances tillrop för en fred där allt ockuperat territorium går till Ryssland och en demilitariserad zon för att stoppa nya strider.

– Det skulle vara en gåva till Putin och en kraftig försämring av Europas säkerhet, inte minst i norra Europa. Nu är det otroligt viktigt att ha tidiga samråd med Trump-administrationen, säger Anna Wieslander Dagens nyheter.

Forskarna: Myt om att rysk seger är oundviklig

Hon och medförfattarna förespråkar istället en linje som bygger på att besegra Ryssland.

Enligt dem finns det ingen trovärdig plan för ukrainsk eller europeisk säkerhet efter en vapenvila. Putins regim är ingen trovärdig förhandlingspart och kan inte förväntas hålla det avtal som ingås, anser de.

Föreställningen att en rysk seger är oundviklig är en myt, menar forskarna, som uppskattar att Ryssland inte kan fortsätta att föra krig på sin nuvarande nivå efter 2025.

Med ny militär teknik kan Europas försvarsindustri snabbt förse Ukraina med de resurser som behövs för att stoppa den ryska krigsmaskinen.

LÄS MER: Det är vad Donald Trump kommer att göra i Vita huset – löftena
LÄS MER: Donald Trumps president – ​​hur påverkas Sverige?
LÄS MER: Nycklarna till Donald Trumps seger – hur han vann över Harris
Stort kaos i katedralen – ryssar mot ukrainare.

Lämna ett svar