Fluffiga planeten där det regnar sand | Varlden


Astronomer har precis börjat titta närmare på planeten WASP-107b, 200 ljusår bort från jorden. James Webb-teleskopet har gett forskarna helt nya förutsättningar att titta på exoplaneter, alltså planeter utanför vårt solsystem, och det är vad de brukade titta närmare på atmosfären hos den relativt närliggande gasjätten. Forskningen presenterades i Natur Denna vecka.

“Planetens massa är jämförbar med Neptunus, men dess storlek är mycket större, nästan som Jupiter. Denna funktion gör atmosfären i WASP-107b ganska “fluffig” jämfört med gasjättarna i vårt solsystem, och gör det möjligt för astronomer att titta djupare in i dess atmosfär jämfört med en Jupiter-liknande planet”, förklarar Institutionen för astronomi på Stockholms universitet.

Sandmolnen beter sig som våra moln

Planeten, som kretsar kring en stjärna som är något svalare än solen, visar sig ha en atmosfär som består av vattenånga, svaveldioxid och silikater – alltså sand. Silikaten bildar moln högt upp i planetens atmosfär – och de beter sig på liknande sätt som molnen här på jorden.

– Att vi ser dessa sandmoln högt uppe i atmosfären måste innebära att sanddropparna avdunstar i djupare, mycket heta lager, varvid den resulterande silikatångan transporteras uppåt, där den kondenserar och bildar moln, säger Göran Östlin, professor vid Stockholm. Universitet och en av forskarna bakom studien.

– Det här liknar vattenångsmolnscykeln på vår egen jord men här med droppar av sand.

LÄS MER: Premie NASA-upptäckt: Planeten med tecken på liv
LÄS MER: Forskare förbryllade över upptäckten på Jupiter
LÄS MER: En enorm “spegelplanet” upptäckt i universum
LÄS MER: Orsaken till den största jordbävningen på Mars avslöjades

Lämna ett svar