Så enkelt lagar du carbonaraparets carbonara


En carbonara är mer än bara en pastarätt. I alla fall om man frågar Ida och Arvid Stark – “Carbonara-paret”, känt från förra säsongen av SVT:s “Gift vid första ögonkastet”.

Ikonisk carbonara-scen

Det finns en scen från deras medverkan i programmet som blivit nästan ikonisk: “Carbonara-scenen”. En vanlig vardagskväll lagar paret en carbonara – och det blir snabbt en intim atmosfär. När Allt om Mat om mat träffar paret berättar de att rätten är mer än bara en pasta för dem – det är ett helt koncept. I klippet ovan visar de hur de lagar den stora favoriträtten.

– Carbonara är en av paradrätterna, det har blivit vår symbolrätt. När vi kommer ur en tuffare period, då kan man alltid tipsa om en carbonara, det är något lekfullt med det som jag tycker är kul, säger Ida Stark.

De De

“Carbonara-paret” gör att en riktigt bra carbonara kan pigga upp även de värsta dagar. Foto: Linus Björkestedt

“Carbonara-konceptet”

Arvid menar att det krävs både timing och precision för att göra den perfekta carbonaran och därför är det en utmärkt rätt att göra tillsammans med någon man tycker om.

– Vill man hålla sig till “carbonara-konceptet” handlar det om att hitta en interaktion. Man får spela och hitta rätt, säger han.

Och för att få den där perfekta carbonaran finns det enligt dem en rad detaljer att ta hänsyn till. En klassisk carbonara innehåller ofta parmesanost och/eller pecorino. Västerbottenost finns även i Idas och Arvids version. Dessutom finns en annan viktig ingrediens, Chiliflingor – gärna en god nypa – som de menar symboliserar passionen i deras förhållande.

– Jag hoppas att vi kunnat inspirera andra att mat och matlagning kan vara något passionerat. Det är lekfullt att laga mat tillsammans och sedan kan ni under måltiden passa på att prata om kärleken och er relation. Det som skaver, men också det lätta. Det tycker jag känns viktigt, säger Ida.

Ida och Arvids viktigaste ingredienser i carbonara:

– En stor portion lekfullhet och passion (viktigaste ingrediensen)

– Pasta (välj sorten med omsorg)

– Fläsk (för vegetarianer: använd halloumi eller soltorkade tomater)

– Gott om ost, minst tre sorter med västerbottenost (viktigt) och parmesan (gärna lagrad minst 15 månader) som grund.

– Äggulor

– Olivolja av bra kvalitet

– Chiliflakes (värmen är viktig för passionen!)

– Nymalen svartpeppar

Gör det här:

– Rör ihop äggulor och tre sorters ost, som du har rivit fint på ett rivjärn. Tillsätt nymalen svartpeppar. Det ska vara en kräm. Koka pasta (gärna linguine) al dente i salt, och glöm inte att spara lite pastavatten. Stek fläsk på låg värme i en stekpanna. När det är ca 2 minuter kvar på pastan – ta upp den och lägg den tillsammans med fläsket i stekpannan. Tillsätt några skedar pastavatten. Låt blandas i ett par minuter på medelvärme. Ta sedan av stekpannan från plattan och blanda i ägg/ostkrämen. Rör om och tillsätt mer pastavatten om du vill ha en krämigare konsistens. Viktigt: toppa med chiliflakes, svartpeppar, något grönt – och en god olivolja. Njut av!

Enligt Ida och Arvid innehåller en perfekt carbonara västerbottenost – och chiliflakes.Enligt Ida och Arvid innehåller en perfekt carbonara västerbottenost – och chiliflakes.

Enligt Ida och Arvid innehåller en perfekt carbonara västerbottenost – och chiliflakes. Foto: Linus Björkestedt

Detta är “Carbonara-paret”

Ida och Arvid Stark träffades för allra första gången vid altaret, i SVT:s program “Gift vid första ögonkastet”. Där sa de ja till varandra och nu, ungefär ett och ett halvt år senare, är de fortfarande ett par. Dessutom har de fått ett tillskott – dottern Rakel Mirakel föddes knappt ett år efter parets första möte.

Här hittar du Allt om Mats bästa recept på pasta carbonara:

Lämna ett svar