Rusning efter Nato-prylar | Sverige


Företaget började leverera Nato-produkter redan 2007. Men då var efterfrågan inte särskilt stor.

– Hittills i år har vi sålt tre gånger så mycket, säger Anders Larsson, som driver webbshoppen sedan 2006 i Finspång.

Flaggor är huvudfokus, men verksamheten har expanderat och nu säljs även vimplar, tygmärken, skyltar, nålar och dekaler.

Vänskapsnålar


I Natosammanhang är det framförallt vänskapsnålen, en slagnål med den svenska flaggan förenad med Natos, som skjutit i höjden i popularitet.

– Efterfrågan har ökat successivt sedan Sverige ansökte om medlemskap, och ännu mer de senaste veckorna när medlemskapet närmade sig, säger Anders Larsson.

Han uppger att både privatpersoner och företag men även myndigheter beställer produkterna.

Soldater eller samlare


På familjeföretaget Flagghuset i Åkersberga har produktionen länge varit i full gång för att trycka den blå Nato-flaggan.

När Sverige blir medlem vill flera kommuner, myndigheter och företag vara redo att hissa den nya flaggan, säger vd Stig Kvarnryd.

– Det har inte varit så stor efterfrågan på de större flaggorna förrän de senaste två veckorna, säger han.

Om privatpersoner har funnit ett intresse för flaggan är svårt att säga.

– Vi vet inte om de är privata när de handlar i nätbutiken. Men när Ungern formellt sa ja förra veckan kom ett par privata beställningar.

– Jag tror att de som beställer nu har en koppling till Nato. Kanske är de soldater eller flaggsamlare.

Aktiv i försvaret


När Ryssland påbörjade sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 och när kriget i Gaza var ett faktum i oktober 2023 märktes en ökad efterfrågan, enligt Anders Larsson på Flagstore.

– Jag började sälja Ukrainas produkter efter annekteringen av Krim 2014. Sedan svalnade intresset och det dröjde till 2022 innan folk började beställa ukrainska flaggor och klistermärken igen.

Jon Svärdhagen driver nätbutiken Rekyl som bland annat säljer kläder med Natotryck i olika former. Även där har intresset ökat sedan Ukrainakriget.

– De flesta som handlar hos oss är privatpersoner, där många varit aktiva inom försvaret, eller jobbar idag inom Försvarsmakten.

– Vi bedömer att intresset kommer att öka över tid när förståelsen för vad Nato innebär börjar sätta sig bland alla medborgare.

Lämna ett svar