El-Hajs svärdotter: Fortfarande en sorg | Sverige


Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Hajs deltagande i en konferens där företrädare för terrororganisationen Hamas ska ha deltagit i våras har fått förnyad uppmärksamhet under höstens krig i Mellanöstern.

Under en partiledardebatt i riksdagen tog statsminister Ulf Kristersson (M) upp konferensen när han riktade kritik mot S-ledaren Magdalena Andersson:

– Det finns en terrorromantik inom vissa S-kretsar som borde bekymra S-ledaren, sa han.

Andersson reagerade mycket våldsamt. Tydligen nära till tårar svarade hon:

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara terrorromantiker? Hans svärdotters familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer. I detta fruktansvärda krig. Du menar att han är en terrorromantiker som ligger bakom Hamas, det är en fruktansvärd anklagelse.

JAMAL EL-HAJ

Jamal El-Haj är ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna, invald för Malmö kommuns valkrets. El-Haj, som är av palestinskt ursprung, blev ersättare i riksdagen 2016 och har varit ordinarie ledamot sedan 2018.


I maj i år deltog han i den europeiska palestinska konferensen i Malmö.

Han åkte dit trots sitt partis råd och satte sig bredvid Amin Abu Rashid.

Hans medverkan väckte stark kritik och S pausade sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet.


2004 deltog han i ett sorgemöte för Hamas-grundaren Ahmad Yassin, som dödades av Israel. 2014 fotograferades han bredvid Hamas flaggor vid en demonstration i Malmö.


I oktober i år kallade den moderate riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm El-Haj för en säkerhetsrisk i ett inlägg på plattformen X. El-Haj polisanmälde Kärrholm för förtal. En förundersökning har inletts.


El-Haj var en av S-ledamöterna bakom en riksdagsmotion daterad den 5 oktober, två dagar innan Hamas attack mot Israel. “Hamas är en terrorrörelse, född ur extrema omständigheter och vars mål vi inte delar”, stod det bland annat. Han har även skrivit under andra motioner som är kritiska mot terrororganisationen. I en kommentar till TT den 16 november sa han att han tar “starkt avstånd” från Hamas.

Uttalandet har bestritts

Magdalena Anderssons känslosamma svar väckte många reaktioner. Vissa har uppgett att El-Hajs släktingars död är irrelevant för frågan om hans ideologiska sympatier.

“… tragiskt. Men knappast ett argument i själva debatten”skrev Widar Andersson, politisk chefredaktör på oberoende socialdemokratiska Folkbladet.

I oberoende moderater svensk dagstidning Peter Wennblad tyckte att S-ledaren bjöd på en “svullen och skrattretande” föreställning.

Åsa Beckman på DN Kultur slog tillbaka på kritikerna och hävdade det “reaktionerna på Andersson i talarstolen visar hur stigmatiserande det fortfarande är med tårar som uttryck för känslor, eftersom det är förknippat med kvinnlighet och svaghet”.

Samtidigt har sanningshalten i Anderssons uttalande ifrågasatts i alternativa medier och sociala medier.

“Jamal El-Haj har ingen svärdotter”, rapporterade den immigrationskritiska sajten, till exempel Delade nyheter på torsdagen med hänvisning till att ingen av El-Hajs söner är gifta enligt folkbokföringen.

“Påverkar mig väldigt mycket”

Ruba Juma, 25, gifte sig med Jamal El-Hajs son Tamer El-Haj enligt muslimsk sed den 8 juli i år. Hon har reagerat starkt på uppgifterna, som hon anser vara lögner.

– Vi är gifta enligt islam, men vi har inte hunnit registrera det än, men det är på gång. Jag avslutar mina studier till tandläkare i Umeå i januari, efter det flyttar jag till Malmö, säger hon.

Ruba Juma har tagit mycket illa vid sig av att det som hände hennes anhöriga har ifrågasatts.

– Man har gjort narr av dem. Det har skrivits att det är påhittat och att de inte finns. Det påverkar mig väldigt mycket, för det är fortfarande en sorg som jag bearbetar.

Den 30 oktober publicerade hon på sin Facebook-sida en lista som hon fått från sjukhuset med namnen på de 35 personer i hennes familj som vid den tidpunkten identifierats som döda efter ett israeliskt flyganfall dagen innan i al-Saftawi-området. av norra Gaza. Siffran justerades senare till 36.

– Jag vill inte att mina släktingar ska vara nummer. Det är människor vi har förlorat.

Dödssiffran är misstänkt

Ungefär samtidigt som attacken i al-Saftawi kom det också medierapporter om andra attacker som ska ha krävt 36 människoliv.

Den 31 oktober rapporterade NBCChicago om en familj i Chicago som förlorade 36 släktingar i en attack nära al-Shifa-sjukhuset. Den 1 november skrev Ghada Ageel bl.a Väktaren att 36 av hennes familjemedlemmar dödades av bomber som släpptes på flyktinglägret Khan Yunis i södra Gaza.

Att dödssiffran på 36 har kommit tillbaka har i sociala medier framställts som en misstänkt omständighet.

– Hittills har över 13 000 människor dödats. Jag kan bara kommentera min familj där vi har både bilder och namn på de drabbade enligt sjukhusregistret, säger Ruba Juma.

Dödssiffran på 13 000 är den senaste uppgivna av det Hamas-drivna hälsoministeriet i Gaza, vilket också FN-organet OCHA lutar sig emot.

al-Jazeera: Två attacker i rad

Flera medier rapporterade om händelsen som drabbade hennes familj i Gaza den 29 oktober.

“Minst 16 människor har dödats i al-Saftawi-området efter att israeliska styrkor genomfört två på varandra följande attacker mot ett hus som tillhör familjen Juma.” skrev Qatar-finansierat Al Jazeera i sin liverapport.

I den andra attacken ska personer som skadats i den första ha dödats, liksom grannar som rusade dit för att hjälpa offren, enligt al-Jazeera.

Quds News Network, som det amerikanska utrikesdepartementet säger är kopplat till Hamas, publicerade bilder den kvällen som påstås visa räddningsinsatser efter attackerna.

IDF:s svar

hufvudstadsbladet har sökt den israeliska försvarsmakten, IDF. Via mejl har vi frågat vad som var det fysiska målet för attacken, vad var syftet, om målet träffades och syftet uppnått.

Vi har också frågat om IDF har någon information om antalet döda och hur många av dessa som enligt IDF ska ha kopplingar till Hamas.

IDF:s presstjänst svarar i ett mejl:

“Som svar på Hamas barbariska attacker svarar IDF kraftfullt för att avveckla Hamas militära och administrativa kapacitet,” du skriver bl.a.

Angående den specifika attacken svarar man:

“Med tanke på den militära aktivitet som för närvarande pågår kan vi inte ta itu med eller bekräfta specifika problem för närvarande.”

Andersson: Låg och ovärdig

hufvudstadsbladet har sökt Magdalena Andersson, men hon har inte kommit tillbaka. Till Dagens Nyheter säger hon om informationen som sprids om El-Hajs familj:

– Förutom att det är en lögn är det lågt och ovärdigt. Jag förstår inte hur de som agerar så kan se sig själva i spegeln.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/78-magdalena-anderssons-huvudvark&theme=spaceblue

LÄS MER: Jamal El-Haj: “Jag tar starkt avstånd från Hamas”
LÄS MER: Förundersökning inleds mot Fredrik Kärrholm (M)
LÄS MER: Premie Källor: Jamal El-Hajs väljarbas driver på för radikal linje
LÄS MER: Magdalena Anderssons hårda svar på Ulf Kristerssons ord
LÄS MER: El-Hajs svar – deltog i kritiserad konferens

SE ÄVEN:

Damberg om bilden av El-Haj: “Störande”

Lämna ett svar