Studenten Bachar, 22, hängdes ut som gängkriminell


Demonstranter för Palestina störde Ulf Kristerssons och Elisabeth Svantessons frågestund i Pustervik i Göteborg. Statsministern avbröts med rop och utrop som att han har “blod på händerna”.

I ett inlägg på X, tidigare Twitter, hävdade Moderaternas tidigare riksdagsledamot och hufvudstadsbladets oberoende ledarkrönikör Hanif Bali att en av aktivisterna var en känd gängkriminell från klanen Ali Khan. Samtidigt publicerade han ett klipp på en man som fördes bort av poliser.

I Svenska Dagbladet skrev ledarskribenten Peter Wennblad först att de pro-palestinska demonstranterna “leddes av en ledare för den ökända Ali Khan-klanen”, enl. tidningen Arbetet.

Men mannen i klippet är inte alls en gängkriminell – istället är det studenten Bachar Garar, 22, som Kommunistiska partitidningen Proletären berättade först.

– Folk känner igen mig nu, att jag skulle vara en gängkriminell ledare, men jag är bara en student som bor i Växjö, säger han till hufvudstadsbladet.

“Kommer att polisanmäla”

Hanif Balis inlägg har tagits bort, men lyckades få stor spridning. Bachar Garar berättar att han är rädd att han ska misstas för den gängkriminella personen och bli skjuten av någon som inte vet hur han ser ut.

– Jag ska polisanmäla. Jag är rädd för mig och min familj.

Hanif Bali säger själv att han fick information om att mannen i klippet var Ali Khan-ledaren, vilket senare visade sig inte stämma.

– Det är alltid tråkigt när det går fel, men sånt händer. Även i de största tidningarna händer det, säger Hanif Bali, som också säger att Bachar Garar gärna får polisanmäla honom.

Uppgifterna har även tagits bort från Svenska Dagbladet. Skribenten Peter Wennblad skriver på X att han borde ha “lagt mer tid på att kontrollera uppgifterna”.

Kallade till fördömande av Israel också

Bachar Garar studerar fred och utveckling vid Linnéuniversitetet och har gjort militärtjänst vid Livgardet i Kungsängen. Han var i Göteborg tillsammans med andra medlemmar i en palestinsk ungdomsgrupp. Han säger att de var där för att visa sin ilska över regeringens hantering av vad han kallar etnisk rensning i Gaza.

– Ulf Kristersson har vägrat svara på många frågor som folk har ställt om vad som händer i Gaza. Han bara gömmer sig bakom EU hela tiden. När människor dör dör barn, kvinnor dör, oskyldiga dör. När sjukhus och skolor bombas vägrar de att rösta för vapenvila, säger Bachar Garar.

– Vi ville säga till dig, ansikte mot ansikte, att vi fördömer det han gör. Att vi vill och vi kräver att han fördömer och kräver vapenvila på en gång. Jag sa till honom “Du borde skämmas, du är en del av detta folkmord och du har blod på händerna”. Sedan tog polisen bort mig.

På videon som cirkuleras tar två poliser Bachar Garar i armarna och leder honom ut från lokalen, medan han skriker på scenen.

Tycker du att du agerade rimligt?

– Om Ulf Kristersson hade lyssnat hade vi inte behövt göra det här. Vi förstörde inte samtalet, det var ett vanligt samtal, men Ulf förstörde det genom att inte svara på frågan, säger han.

Sammanlagt åtta personer fördes bort från lokalen. Christan Nylén, närpolischef i södra Göteborg, säger att de lydde polisens order att lämna platsen.

– Det var mycket känslor, men vi hanterade det. De som hade något emot statsministern fick uttrycka det och han kunde genomföra sin frågestund, säger Nylén.

Kristersson: Oacceptabelt

Ulf Kristersson kallade i ett inlägg på Facebook aktivisterna för en “morrande och gäspande grupp människor” och skrev att det är oacceptabelt att folk kommer in och förstör “varje möjlighet att föra ett seriöst politiskt samtal”. Han skrev också att missnöjet var särskilt tydligt när han fördömde Hamas.

Bachar Garar menar att det inte handlade om stöd till Hamas, utan missnöje med att Kristersson inte fördömde Israel.

– Vad har Hamas gjort sedan den 7 oktober? Han har redan fördömt Hamas. Israel då? Vi var där för att han skulle kritisera och fördöma Israel. Det är Israel som dödar varje dag nu, säger han.

– Säg att båda ska göra något då, att båda ska sluta, det köper vi. Men han vägrar säga det.

Fördömer du själv Hamas?

– Det hänger inte ihop, tror jag, eftersom den som bedriver folkmord och etnisk rensning just nu är Israel. Det hela började långt före Hamas och det är inte Hamas som bedriver folkmord.

LÄS MER: Ulf Kristersson avbruten av demonstranter – svaret
LÄS MER: Strandhäll svarar på kritiken: “Ovärdig – det står jag för”
LÄS MER: Premie Amnesti till Kristersson: “Tänk på vad du säger”

Den unika förlossningen fångas på film

Lämna ett svar