”Jag råkade visa hela röven på Grammy-galan” | ame


Du har säkert hört hennes självsäkra röst i poddar som “Raseriet” och “Amie & Fanna”, tillsammans med sin kusin Fanna Ndow Norrby.

När några hade placerat Amie Bramme Sey i “aktivistfacket”, på grund av hennes ställningstagande i frågor som rör rasism och feminism, överraskar hon med fler glamuppdrag som programledare för “The Bachelor”, sidekick i “Idol” och som programledare för Elle-galan.

– Nu jobbar jag bara med underhållning. Det är inte hållbart att arbeta enbart med aktivism. De flesta aktivister i Sverige blir utbrända, deprimerade, paranoida och utsatta för hot.

Har det hänt dig också?

– Varken jag eller Fanna har varit särskilt utsatta. Men jag orkar inte spela rollen som arg feminist längre. Världen är stressig, ångestframkallande och skrämmande. Som 20-åring började jag debattera, men idag vill jag inte ha bråk och bråk.

Amie Bramme Sey

Ålder: 36

Bor: Stockholm.

Familj: Dottern Eira, 6.

Gör: Journalist, programledare, poddproducent.

Aktuell med: Programledare för “The Bachelor” och sidekick i “Idol”.

Hur gick det till när du fick erbjudandet att vara värd för “Bachelor”?

– Det var så sjukt, för jag satt faktiskt och tittade på “Bachelor” i höstas när jag plötsligt fick ett sms där jag frågade om jag ville jobba med det. Jag bara “Låt oss åka till Mexiko!”. Snacka om 100% rätt timing. Många tror att jag hade en käpp i röven och inte kunde tänka mig att göra reality-tv. För några år sedan hade jag kanske tvekat, men nu känner jag – låt oss ha kul! Jag är nyfiken på hur det är att jobba rakt av med glädje och underhållning.

Jag uppfattar dig som väldigt trygg, både i din egen personlighet och mognad, men också i din kropp. Även om du fortfarande är ganska ung. Har du aldrig varit osäker eller rädd?

– Det händer i perioder. Så har det alltid varit för mig. Ibland känner jag mig vacker, säker, underbar och alla runt omkring mig är otroliga och jag njuter av livet. Sedan har jag perioder av det motsatta. När man jobbar i media som jag gör förstärks den obekväma känslan.

Hur?

– Alltså, jag ser mig själv filmad från alla möjliga vinklar och tänker “Hur fan ser jag ut?”. Men jag har aldrig lidit av ätstörningar eller självförakt, lycka till.

Amie separerade från sin pojkvän Lucien, pappa till dottern Eira, i våras. Och även om hon gillar att fördjupa sig i andra människors relationer på TV, är hon inte sugen på att offentligt diskutera sitt eget kärleksliv.

– Mitt nuvarande civilstånd är privat.

Amie Bramme Sey under inspelningen av Amie Bramme Sey under inspelningen av

Amie Bramme Sey under inspelningen av “Bachelor”. Foto: Robert Jadenfeldt / TV4

Amies pappa Maudo Sey var en svensk-gambisk musiker som gick bort efter en stroke 2013. Hon träffade honom för första gången efter hans död, på sjukhuset, vilket hon berättade om i sitt sommarprat. Annars har Amie tagit beslutet att inte prata mer om sin pappa i media.

– Jag växte upp med en ensamstående mamma. Det är hon som har jobbat hårt för att försörja oss barn.

Du jobbar själv hårt nu, med flera parallella projekt. Vad föredrar du att spendera dina pengar på?

– Boendet! Och mat. För mig är det viktigt att ha allt för mig och min dotter. Hon kommer aldrig att behöva oroa sig för pengar. Hyllorna hemma är fulla av bra råvaror, det känns mysigt. När barn kommer hem till oss ska det alltid finnas mat de gillar. Jag har börjat reflektera över matpriserna nu känns ett paket Bregott som ett rån. Så jag känner mig verkligen rik! Men visst händer det att jag då och då unnar mig en lite dyrare väska också. Det gör mig väldigt glad, på det ytliga sättet. Jag gillar aknepåsar.

När barn kommer hem till oss ska det alltid finnas mat de gillar.

Är du ekonomiskt förberedd?

– Nej, ekonomi är min svaga punkt. Jag vet inte så bra, vilket känns skamligt och tabu att erkänna. Vi borde prata mer om pengar. Ibland hittar jag en person som introducerar mig för pensionssparande, som förklarar på ett sexigt och roligt sätt. Jag fick nyligen en agent som hjälpte mig att förhandla, vilket var en bra investering. 2024 kommer att bli ett år jag helt ägnar åt att hantera min ekonomi.

Du har rest runt i USA och besökt strippklubbar, nästan drunknat i något tidvattenhål på stranden i Thailand och kallar dig orädd och impulsiv. Vilket är det konstigaste stället du har vaknat upp på?

– Nära en strand vid skogen i Nackareservatet. Det var ruggigt i skogen och lite svårt att hitta, man fick följa sundet. Jag minns inte riktigt vad som hände, plötsligt vaknade jag av att en hund nosade på mig, haha… Men det var länge sedan. Ironiskt nog bor jag nära den platsen idag och min dotter älskar att vara i skogen.

Vilken är den vanligaste fördomen folk har om dig?

– Att jag är självgod och självisk? Om du tror på stjärntecken, så är lejon sådana. Mina bästa vänner tror på astrologi och tycker att det är ett faktum att jag har ett omättligt behov av bekräftelse. Ingen i min omgivning har heller något emot det, haha! Sen finns det nog fördomar utifrån podden, att jag och Hanna är ganska snobbiga på grund av sättet vi pratar på.

Om någon mot förmodan tror att Amie Bramme Sey går runt med näsan i vädret kan det vara på sin plats att påpeka att hon faceplanterade på Grammis (ni som är född på 1900-talet kan googla på uttrycket).

När jag började i media för 16 år sedan fanns det inget smink för oss som var mörkare.

– Jag gick runt i en väldigt kort, tajt klänning bland publiken och snubblade plötsligt på mina vingliga klackar. Blod forsade från mina knän, jag visade av misstag hela rumpan och ingen hjälpte mig upp. Men eftersom jag är den diva jag är, svällde jag upp, accepterade situationen och reste mig upp.

– Jag vacklade mot scenen och en makeupartist fick sminka såret och sa “Det här kommer att göra ont”. Ingen hemma såg fallet så jag fick inte ens någon sympati.

På tal om makeupartister så har Amie en tydlig referens för hur representationen av mörkhyade personer på tv har förändrats under de år hon varit aktiv i media.

– Jag brukar göra min analys utifrån tv-sminket. Här syns den strukturella förändringen tydligt. När jag började i media för 16 år sedan fanns det inget smink för oss som var mörkare. Makeupartisterna konstaterade med skam att “ingen har någonsin suttit i sminkstolen och behövt mörkare foundation”. Idag finns en bättre representation.

Lämna ett svar