Bilens färg spelar roll – svart mest poppis


980@60

Foto: Scharfsinn / Shutterstock

Vita bilar prickar vägarna, men nu verkar svart vara efterfrågat bland bilköpare. Enligt en ny undersökning.

I Transportstyrelsens senaste statistik är över 1,1 miljoner av de totalt 6,3 miljoner personbilarna i Sverige vita. I drygt ett decennium har vi skrivit artiklar om hur vita bilar är det bästa valet för bilköpare. Kanske är det ren snålhet då rejäla vita bilar ofta är billigare än samma bil i en mer iögonfallande färg? Eller så är det helt enkelt så att vår artikel från 2008, om att köra en vit bil är säkrast på vägen, har fått stort genomslag.

Men kanske är de vita bilarna på väg att tyna bort? En ny undersökning gjord av begagnatspecialisten Kamux visar att svart är färgen som gäller just nu. Åtminstone med de 27 procent, av 1 017 svenskar med körkort och bil, som svarade exakt svart. Färgen, som ofta inte anses vara en färg eftersom den saknar iris, är mer än dubbelt så populär som de närmaste “jagande” färgerna.
Vitt på en bil lockar inte så mycket. Endast 12 procent av de tillfrågade i undersökningen valde vitt, vilket inte heller kallas färg.

För svenskarna spelar valet av bilfärg stor roll. 27 procent av de tillfrågade anser att färgen är väldigt viktig, 47 procent att den är ganska viktig. Så nästan tre fjärdedelar verkar lägga någon slags vikt vid färgen vid bilköp.
Bara fyra procent anser att färgen inte spelar någon roll.

De mest populära bilfärgerna

1. Svart – 27 procent

2. Blå – 13 procent

2. grå – 13 procent

2. Silver – 13 procent

5. Vit – 12 procent

6. RÖD – 11 procent

Lämna ett svar