Misstanken: Mamma och dotter drev bordell


640@60
Flera misstänkta sexköpare har fångats på salongens egna övervakningskameror.

Foto: Swepix

Kammaråklagare Anneli Tirud Wallin vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har väckt åtal mot en kvinna i 60-årsåldern och hennes dotter i 30-årsåldern.

Enligt åtalet har de drivit två bordeller utklädda till massagesalonger, en i södra Stockholm och en strax söder om Stockholm.

– Det har varit spaning mot salongerna länge, säger hon.

De två kvinnorna har suttit häktade sedan november och åtalas bland annat för grov hallik.

Stockholmspolisens människohandelssektion har arbetat mot prostitution på thaimassagesalonger. Enligt en rapport från polisens nationella operativa avdelning, Noa, förekommer prostitution i 80 procent av thaimassagesalongerna i Sverige.

Ett stort detektivfall mot en bordell på Östermalm resulterade i ett hallikdom och flera uppmärksammade sexköpsanklagelser. Inte minst skrevs det om misstankarna mot drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath, vars åtal preskriberades efter att han medvetet undvek att bli delgiven.

“Köpte” sexuella tjänster

Spaningsinsatsen mot kvinnosalongerna har bestått av övervakning och avlyssning och även två manliga poliser har tagit sig till salongerna undercover, för att utge sig för att vara kunder. Där har de erbjudits sex. Egentligen hade Anneli Tirud Wallin velat göra fler “provköp” men avbröt eftersom hon ansåg att diskussionerna kring försäljning av sexuella tjänster från kvinnorna var så påstridiga att de gränsade till sexuella trakasserier.

– Det bygger så klart på att kvinnorna inte får betalt om de inte säljer sexuella tjänster, men jag kände att jag inte kunde utsätta polisen för det här, säger hon.

Det så kallade dubbelswish-förfarandet förekommer fortfarande, men inte i samma utsträckning.

– Vi kan se att det har minskat till förmån för kontanter, säger Anneli Tirud Wallin.

Kvinnorna har hanterat runt 5 miljoner kronor på sina konton under den pågående brottsperioden, som bland annat gått till att köpa bil och egendom i Thailand, och de är även åtalade för grov penningtvätt.

– Polisen har gjort en grundlig ekonomisk utredning av både mamman och dottern och deras lagliga inkomster kan inte förklara dessa fem miljoner, säger Anneli Tirud Wallin.

Olagligt spelande måste prövas

Dessutom åtalas mamman för illegalt spelande – något som ofta har figurerat vid sidan av utredningar om thailändska bordeller och som nu kommer att prövas i domstol för första gången.

– Det är kopplat till ett statligt thailändskt lotteri, som man i sin tur kan spela på. Det ska bli intressant med en rättegång som kan vara fördomsfull, säger Anneli Tirud Wallin.

Bevisen bygger på avlyssning, övervakning och övervakning av elektronisk trafik. Men den bygger också på filmer från salongernas egna övervakningskameror.

Fyra män har även åtalats för köp av sexuella tjänster i samband med åtalet.

Rättegången startar nu i Södertörns tingsrätt.

– Min klient nekar till brott på alla anklagelser. När det gäller frågan om grov prostitution har hon varit anställd på en av salongerna och haft vissa administrativa uppgifter och känner inte till att något annat än vanlig thaimassage förekommit, säger den yngre kvinnans advokat Anna Dahlbom Langley.

hufvudstadsbladet har sökt mammans advokat.

Ljudklippet kunde inte spelas upp

Försök igen senare

LÄS MER: Kungens ord om Patrick Sommerlath: “Mycket allvarligt”

LÄS MER: Premie Kvinnans nödrop inifrån bordellen misstänks

Lämna ett svar