Så lyckas de minska stressen på jobbet


EXTERN LÄNK: Beställ Bonzun Evolve direkt här


Två miljoner kronor. Så mycket sparade ett stort företag genom att investera i 30 mellanchefers välmående, med hjälp av YouGos hälsostrategi. Bakom pengarna döljer sig någon

stressminskning med 13 procent och en produktivitetsökning på 10 procent, enligt Anna Krantz:

– Totalt jobbar 6 000 personer på just det företaget, mellancheferna vi fokuserat på är en droppe i havet. Tänk vilka möjligheter det finns om man rullar ut det här till alla anställda, säger hon. Anna Krantz är en av grundarna till YouGo, som fokuserar på digital förebyggande friskvård för företag och organisationer.

– Vi såg att det fanns ett behov av att kartlägga hur medarbetarna mår, för att snabbt kunna plocka upp de som mår sämst. I nästa steg avgörs om de behöver träffa företagshälsovården eller om förebyggande åtgärder som till exempel självledarskap kan sättas in istället, säger Krantz.

“Utan forskning och bevis”

Yougos strategi fokuserar inte bara på medarbetarens arbetsbelastning. Sömn, kost, träning, situationen i hemmet och psykiskt välmående ingår också. Efter YouGos kartläggning erbjuder vi anställda att använda Bonzun Evolve. Det är ett digitalt program i åtta steg som hjälper användaren med konkreta åtgärder:

– Vi letade efter en plattform som enkelt kunde validera situationen och göra skillnad i människors vardag. Det finns många olika verktyg där ute, men vi fastnade för att Bonzun Evolve föddes ur forskning och bevis. Det måste vara pålitligt och trovärdigt, säger Krantz.

Hon lyfter också fram programmets enkelhet som en viktig faktor:

– För mig är det oerhört viktigt att plattformen ska fungera på ett enkelt och smidigt sätt. Med Evolve behöver du inte bråka med tekniken, tröskeln för att komma igång är väldigt låg. En annan sak jag gillar är att användaren verkligen måste gå igenom alla steg, du kan inte fortsätta från steg tre till fyra om du inte har genomfört alla steg tidigare.

“I slutändan handlar det om pengar”

Enligt Krantz är deras användare av Bonzun Evolve mycket nöjda ¬– och du kan tydligt se förändringar hos dessa personer:

– De allra flesta företag erbjuder vårt koncept till mellanchefer. Det är en tuff roll där man kan få mycket press från flera håll, men vi ser att de utvecklar sitt ledarskap, lär sig hantera stressiga situationer och blir bättre på att fokusera på rätt saker, säger hon och fortsätter:

– Man blir framför allt snällare mot sig själv. Och så blir man så klart snällare mot andra i sin omgivning, både arbetskollegor men även familj och vänner.

Hon hoppas att fler företag och organisationer tittar mer på medarbetarnas välmåendemetoder, särskilt nu när omvärlden och ekonomin är osäker. Många upplever ökad stress.

– I slutändan handlar det om pengar. Är man sjuk förlorar man pengar och blir stressad, saknar företaget sina duktiga medarbetare är det svårt att få ihop kalkylen. Jag vet att många skulle tjäna på att göra en granskning av sina anställda, ta upp frågan. Personal som trivs på jobbet producerar mer.


EXTERN LÄNK: En hållbar livsstil i 8 steg – så här fungerar Bonzun Evolve


FAKTA: BONZUN EVOLVE

– Bygger på 15 års forskning under ledning av Anders Tengström, legitimerad psykolog och docent i psykologi vid Karolinska Institutet.

– Ett forskningsbaserat program i åtta steg som på ett enkelt och tydligt sätt ger användaren förutsättningar för bättre självledarskap. Användaren går igenom ett steg per vecka och får konkreta övningar som ger verktyg för vardagen.

– Programmet kan göras med eller utan stöd av coach eller psykolog.

– Programmet vänder sig i första hand till arbetsgivare och organisationer, som erbjuder sina anställda möjlighet.

Lämna ett svar