Odla groddar och mikroblad – så gör du | Odla |


Vi vet att frön, nötter och grönsaker är bra mat, men det är just när ett frö har grott som det är ren superfood – ett koncentrat av fördelar – som du enkelt fixar själv. Ett frö är laddat med allt en växt behöver för att sätta en liten rot och ett första par blad (hjärtblad). När vatten tillsätts gror fröet och mängder av vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer frigörs. Groddar och mikroblad innehåller faktiskt mer näring än motsvarande mängd av den fullvuxna grönsaken, och dessutom en hög andel fibrer som håller magen och tarmarna i form.

Fröna kan gro på brickor, i tråg, silar, skålar – eller glasburkar, vilket kanske är lättast. Det finns även speciella groddburkar och groddtorn att köpa, vilket kan göra jobbet lite enklare. Det är viktigt att kunna hälla av allt vatten efter varje sköljning, så om du använder en glasburk är det praktiskt att ha ett lock med en sil eller en trasa med ett gummiband runt som lock.

Skörda, ät och så igen.Skörda, ät och så igen.

Skörda, ät och så igen. Foto: Adobe Stock

Hur gror man? Så här gör du – steg för steg

1. Skölj fröna noggrant i en sil. Mängden frön som fyller en glasburk som gror varierar mycket med storleken på fröna, men det går åt mindre än man tror. Ta hellre för lite frö än för mycket, eftersom groddarna behöver luft och utrymme för att utvecklas optimalt.

2. Blötlägg fröna i vatten över natten för att aktivera groningsprocessen. Skölj fröna i en sil två gånger, lägg dem i en glasburk och låt vattnet rinna av ordentligt

3. Ställ burken i rumstemperatur, helst ljust, men inte i direkt solljus.

4. Skölj fröna 2–3 gånger per dag och låt vattnet rinna av ordentligt. Efter bara några dagar är groddarna redo att ätas. Förvara dem väl avrunna i en sluten glasburk i kylen.

Odla mikroblad

Så i tråget:

Mikroblad betyder egentligen groddar som har planterats i jord, växt lite längre och bildat mer klorofyll i stjälkar och hjärtblad. Vilken tråg som helst med hål i botten fungerar, men riktigt praktiska är plastlådorna som man köper till exempel vindruvor eller tomater i. De har ett inbyggt lock, så man behöver inte täcka fröet med plast för de första dagarna, som man annars skulle göra.

Så i jord eller papper:

Det enklaste är att så i ett par centimeter fuktad jord (vilken sort som helst), men för riktigt små frön fungerar det även med en flerfaldig, fuktig pappershandduk. Håll dock ett öga så att det inte torkar ut.

Så fröna riktigt nära och spraya fröet med en blomspruta då och då. Skörda innan de första riktiga löven börjar bildas, så sedan igen.

Bra frön att gro

Alfalfa, bovete, broccoli, kål, lök, linser, mungbönor, quinoa, rödkål, raps, rädisor och ärtor.

Bra frön som mikroblad

Olika sorters grönkål, bondbönor, broccoli, lök, rödbetor (eller andra rödbetor), solrosor och ärtor.

Se även:

Lämna ett svar