Två svenskar anhållna i Köpenhamn


  • Två svenskar greps i Köpenhamn

    Två svenska medborgare greps i går misstänkta för vapeninnehav på ön Amager i Köpenhamn, skriver dansk polis på X.

    Enligt Ritzau rör det sig om en 19-årig man och en 31-årig man.

    En så kallad författningsförhandling, motsvarande en svensk häktningsförhandling, kommer att hållas under förmiddagen i Köpenhamns byret (motsvarande tingsrätt), där en domare ska besluta om ett eventuellt häktning av männen.

Senaste nyheterna

  • En skottskadad man kom till sjukhuset i Halmstad

    En man i 30-årsåldern har anlänt till sjukhuset i Halmstad med en skottskada i benet, skriver polisen på sin hemsida.

    Skadorna ska vara allvarliga, men inte livshotande. Sjukhuspersonalen ringde polisen efter att mannen kommit, men han var inte villig att samarbeta.

    Polisen har genomfört en husrannsakan i mannens bostad, där en kvinna i 20-årsåldern befann sig. I lägenheten hittades också misstänkt stöldgods och narkotika.

    Både mannen och kvinnan har anhållits misstänkta för grovt narkotikabrott och stöld.

    Skjutningen utreds som mordförsök, men ingen misstänkt har gripits.

  • Man i Åkersberga skjuten av inkräktare i hemmet

    Den 35-årige man som sköts i Åkersberga norr om Stockholm på onsdagskvällen attackerades i sitt hem. Åklagare Peter Claeson bekräftar för TT att flera gärningsmän tvingat sig in i 35-åringens bostad, enligt TV4 Nyheterna.

    – Det är vår uppfattning, ja.

    I samband med polisinsatsen greps, och senare anhölls, en man som misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott. Inga fler personer har gripits i nuläget.

    Mannen som sköts var vaken när han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

  • Inflationsförväntningarna stiger något

    Inflationsförväntningarna stiger något enligt en rapport från Kantar Prospera.

    Om ett år väntas inflation enligt KPIF-måttet på 2,0 procent enligt senaste mätningen. I juni var förväntningarna 1,9 procent.

    På två års sikt väntas inflationen vara 2,0 procent, jämfört med tidigare 1,9 procent.

    Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

    På femårssikten är inflationsförväntningarna 2,1 procent jämfört med tidigare 2,0 procent.

    Mätningarna av Kantar Prospera utförs på uppdrag av Riksbanken. (TT)

  • Akut blodbrist i flera regioner

    Den här veckan har det larmats om blodbrist i både Skåneregionen och Västra Götalandsregionen.

    Enligt TV4 Nyheterna finns akut anemi av minst en blodgrupp i minst 12 av 21 regioner. I ytterligare tre regioner är det låg tillgänglighet av minst en blodgrupp.

    – Om det är så att det inte finns tillräckligt med blod så måste man ställa in planerade operationer, men vi är inte i det läget än. Det kommer alltid att finnas blod till akutverksamheten, säger Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef för blod i Västra Götaland till TV4.

    Blod kan bara lagras i sex veckor och sjukhuset behöver ha ett lager av blod för att vara förberedd på trauma och katastrofsituationer. Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar.

    Semester och utlandsresor leder till att färre donerar blod under sommaren.

  • Lärare är befriade från att kommentera elevens bröst

    Högsta domstolen friar en gymnasielärare som funnits skyldig till sexuella trakasserier i tings- och hovrätterna.

    Under en lektion provade en 15-årig elev ett tyngdlyftsbälte som en klasskamrat hade med sig till skolan. Hon spände bältet på utsidan av skjortan. Läraren kommenterade då tjejens utseende med orden “Åh, vilka stora bröst du fick nu”.

    Läraren har framhållit att uttalandet kom spontant och att han ångrade sig i efterhand.

    Rätten skriver att uttalandet var “olämpligt och olämpligt, men inte kan anses ha en så tydlig sexuell läggning eller karaktär att det faller inom det straffbara området” och friar läraren. (TT)

  • Arbetsgivare ska anmäla arbetsfrånvaro

    Regeringen lägger på torsdagen ett förslag för att stoppa bidragsfusk, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

    Arbetsgivaren ska vara skyldig att anmäla till Skatteverket när anställda är frånvarande på grund av föräldraledighet och barnomsorg. Försäkringskassan ska sedan använda uppgifterna vid kontroller, vilket borde förenkla kontrollerna enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

    – Vi måste stoppa bidragsfusk i våra välfärdssystem. En central del av detta bedrägeri är felaktiga utbetalningar av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, säger hon. (TT)

  • Svensk militär tränar i New York

    Den svenska militären kommer att träna med nationalgardet i delstaten New York, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Sverige har startat ett nytt bilateralt samarbete med USA utöver Nato-samarbetet.

    Nationalgardet är en militär reservstyrka som kontrolleras av varje stat. Enligt försvarsdepartementet hade 17 delstater anmält intresse för samarbetet, men valet föll på New York.

    Svenska soldater och officerare ska nu utbildas i större militära operationer på divisionsnivå, vilket New York National Guard är mycket van vid. Något som Försvarsmakten behöver utveckla, säger Rikard Askstedt, Sveriges försvarsattaché i Washington, till Ekot.

    Den amerikanska militären kommer i sin tur att behöva träna under vinterförhållanden i Sverige.

  • Äldre man omkom i motorcykelolycka

    En man i 70-årsåldern dog i onsdags när hans motorcykel kolliderade med en bil utanför Hallstavik i Uppland.

    Olyckan inträffade på eftermiddagen på riksväg 76. Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

    En anmälan om vårdslöshet i trafik är upprättad, skriver polisen på sin hemsida. (TT)

  • Rekord snabb glaciärsmältning

    I år har snön på de svenska glaciärerna försvunnit ovanligt snabbt på grund av värmen. Det kan snabbt ställa till problem för fjällvandrare.

    – En vecka in i juli ser det ut som en varm sommar i slutet av augusti, säger fjällguiden Anders Bergwall, som är uppdragsledare för fjällräddningen, till P4 Norrbotten.

    Årets tidiga avsmältning ställer även till problem för fjällvandrare då kraftiga regn snabbt kan få vattennivån i bäckarna att stiga snabbt. Bristen på snö ovanpå glaciärerna har gjort att deras förmåga att ta upp vatten har försvunnit. Istället blir de som ett plåttak över vilket vattnet rinner rakt ner till bäckarna, enligt Anders Bergwall.

    – Vi har också mycket problem med bergerosion. För snön som normalt håller stenarna har redan smält bort och då släpper stenarna, säger han. (TT)

  • Kina varnar Nato för konfrontation

    Nato bör inte “provocera fram en konfrontation” med Kina om dess relation med Ryssland, sa en talesperson för Pekings EU-sändebud i ett uttalande på torsdagen.

    Uttalandet kommer efter att Nato presenterat sin deklaration vid det pågående toppmötet i Washington, där Kina nämns i kritiska ordalag. Försvarsalliansen skriver bland annat att partnerskapet med Moskva ger anledning till “djup oro”.

    Enligt uttalandet från Peking måste Nato “sluta underblåsa det så kallade Kinahotet och provocera fram konfrontationer och rivalitet”. Nato borde, enligt Kina, istället göra mer för att bidra till världsfred och stabilitet. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar