Sluta låtsas att SD står upp mot antisemitismen – hufvudstadsbladet


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

“Nej, vi har inte ett sådant problem i vårt parti. Vi är kanske det mest Israelvänliga partiet i Sveriges riksdag.”

Så svarade Jimmie Åkesson på frågan om SD, grundat av nazister och med antisemitiska uttalanden i nuet, har problem med antisemitism.

Det finns mycket att säga om de orden. Nummer ett är att Åkesson drar paralleller mellan staten Israel och judar. Trots att många, många judar tar avstånd från det sinneslösa våld som Israel ägnar sig åt i Mellanöstern.

Nummer två är att Sverigedemokraterna flera gånger har kritiserats av judiska organisationer i Sverige för att vara selektiva i sitt påstådda motstånd mot antisemitism.

ef516a60 2f73 4465 b141 99721f87557f

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Pontus Lundahl/TT

Annons

Annons

Inför valet 2018 frågan om Sverigedemokraterna togs upp selektiv strid av Svenska kommittén mot antisemitism.

Frågan debatterades även i SVT 2018.

Så sent som i september skrev Svenska kommittén mot antisemitism ett inlägg med rubriken “Att smutskasta SD hjälper inte i arbetet mot antisemitism” följande:

“Åkesson leder ett parti som inte bara har sina rötter i nazismen, utan som än idag innehåller ett antal företrädare på olika nivåer som uttryckt antisemitism.”

När det gör det möjligt att peka ut och hetsa upp muslimer är Sverigedemokraterna motståndare till antisemitism.

Samtidigt finns ledande sverigedemokrater som Oscar Sjöstedt, som fångades på film när han tjatade om nazistiska kollegor och deras judehat.

Att flytta fokus kommer inte att göra Sverigedemokraterna mindre av ett antisemitproblem i svensk politik.

Jimmie Åkesson ljuger alltså när han säger att Sverigedemokraterna inte har problem med antisemitism i sitt parti.

Att han kritiserar Svenska kommittén mot antisemitism och avfärdar dem är direkt oanständigt.

Gång på gång visar Jimmie Åkesson och hans partikamrater följande; för Sverigedemokraterna är judarnas och judendomens försvar bara en möjlighet att kunna kritisera och hetsa muslimer.

Annons

Men i Sverige kan Sverigedemokraterna, trots att partiet grundades av nazister och gång på gång ertappas med att hysa människor som är antisemiter, dubba sig själv som en viktig del av kampen mot antisemitismen. Utan några riktigt större protester.

Annons

Enligt svensk logik är i så fall nazister viktiga i kampen mot antisemitismen.

En sådan logik är bara möjlig i ett land där journalister är rädda och oförmögna att hantera lögnaktiga parter i sin rapportering.

Jimmie Åkesson försöker hela tiden under debatten i SVT göra antisemitism till en fråga om att muslimer är antisemiter. Att det är det stora hotet. Detta bekräftar i och för sig den kritik Sverigedemokraterna riktat mot partiet av Svenska kommittén mot antisemitism.

Ulf Kristersson låtsades i sin tur att vänstern skulle ha problem med att fördöma antisemitismen när den förekommer inom den pro-palestinska rörelsen.

Det är bara skitsnack.

Antisemitism måste fördömas, oavsett hur den uttrycks och av vem.

Det är förstås otroligt bekymmersamt för Ulf Kristersson att han samarbetar med ett parti grundat av nazister, vars företrädare sprider antisemitism.

Att flytta fokus kommer dock inte att göra Sverigedemokraterna till ett mindre antisemitproblem i svensk politik.

Lämna ett svar