Lägre räntor kan ge kvarskatt – då ska du ansöka om jämkning


Därför är förebyggande hälsoarbete verkligen lönsamt för ditt företag

Jenny Wiener är hälsoekonom på Skandia.
Jenny Wiener är hälsoekonom på Skandia.
För företagen finns det mycket att vinna på förebyggande hälsoarbete. Satsa på en modell med inbyggd morot, var lyhörd och försök fånga tidiga tecken på att medarbetarna inte mår bra, råder Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

Vill du också ha en hälsosammare verksamhet? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här

Att arbeta med förebyggande hälsoinsatser är något som alla tjänar på – anställda, arbetsgivare, försäkringsbolag och samhället.

Mår du bra som anställd är förutsättningarna bättre för att kunna prestera på jobbet och samtidigt vara långsiktigt hållbar. Som chef eller arbetsgivare finns det också mycket att spara och vinna på att arbeta mer förebyggande – att sätta hälsan i fokus på företaget är ingen kostnad utan en lönsam investering, konstaterar Jenny Wieder.

– Det hela är jämförbart med arbetet med att förebygga bränder genom att installera brandlarm, som upptäcker faran i tid. På samma sätt går det att fånga upp tidiga tecken hos anställda som inte mår bra för att göra något åt ​​det i ett tidigt skede genom förebyggande åtgärder. Då slipper vi på sikt höga kostnader och sjukskrivningar.

Satsningen har lett till friskare kunder

I början av 2000-talet ökade sjuktalen kraftigt i Sverige, vilket innebar ökade kostnader för samhället. Skandia, som bland annat erbjuder sjukförsäkringar, påverkades givetvis också negativt eftersom många av kunderna blev sjuka. Men istället för att höja försäkringspremien valde bolaget att satsa stort på förebyggande insatser. Resultatet blev Skandias Hälsokedja. Genom att tänka långsiktigt, våga investera och lägga till en gratis sjukförsäkring i sjukförsäkringen har det lett till friskare kunder.

Skandia satsar långsiktigt på förebyggande åtgärder och har tillsammans med sina kunder minskat antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren. Modellen har även en inbyggd morot som gör att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare betalar en lägre premie.

– Tillväxt skapas av friska medarbetare. Med hjälp av ett aktivt förebyggande arbete har vi lyckats vända höga sjukfrånvaro och på sikt även sänkt premierna då färre insjuknat. Förändringen har resulterat i en klassisk win-win-situation, där anställda, arbetsgivare och hela samhället sparar stora summor eftersom fler investerar i smart hälsoarbete, säger Jenny Wiener.

Förebyggande arbete lönar sig för alla

Skandias mål är att hjälpa chefer och arbetsgivare att kunna skapa ett mer hållbart företag. Tanken är att varken chefen eller de anställda ska behöva fundera på om problemen är kopplade till fysisk eller psykisk hälsa, eller om de är privata eller arbetsrelaterade.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig och det gäller alla parter. Därför har vi väldigt låga trösklar så att du enkelt kan få hjälp i tid. Faktum är att åtta av tio personer som har Skandias sjukförsäkring kontaktar vår Hälsosluss innan de blir sjukskrivna. Det ger oss möjlighet att fånga upp problem i tid och att förebygga kostsamma sjukskrivningar, säger Jenny Wiener.

På Hälsoslussen arbetar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, professionella livsplanerare samt hälso- och rehabiliteringsvägledare för att ge hjälp och råd. De erbjuder olika typer av insatser, samordning och uppföljning – och börjar alltid med ett enkätsamtal med en hälso- och rehabkurator för att få en samlad bild av individens situation. Allt för att kunna ge rätt stöd utifrån individens behov och anpassa sig för att komma hela vägen i mål.

– Det lönar sig verkligen att agera på tidiga tecken på ohälsa. Sjukskrivning, alltså när någon är på jobbet men inte mår bra, kostar mer än sjukskrivning och det är här den största förbättringspotentialen finns, säger Jenny Wiener.

Vill du också ha en hälsosammare verksamhet? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar