Ytterhögern går framåt i valet i Portugaldcc34e75 75e7 4723 8e0a 1e17dfd3b2f3

Enligt en vallokalsundersökning har högernationalisten Chega (“Nog”) fått 14 till 17 procent av rösterna, rapporterar AP.

Det är en ökning från valet 2022, då de fick sju procent.

Center-högeralliansen Democratic Alliance (AD) verkar ha fått mest stöd med 29 till 33 procent, där Socialdemokraterna (PSD) – som är ett konservativt högerparti – är det största partiet. Två mindre borgerliga partier ingår också i alliansen.

Det regerande socialdemokratiska socialistpartiet (PS) har fått 25 till 29 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Portugal kan alltså, efter åtta år av vänsterstyre, ansluta sig till andra europeiska länder som svängt åt höger. För första gången sedan nejlikerevolutionen för 50 år sedan kan den radikala extremhögern ha ett finger med i spelet när en ny regering ska sättas på plats.

Chega kan bli en kungsmakare om något av de större partierna behöver stöd för att kunna bilda regering.

Chega har regisserat in i sin kampanj för att “städa upp” bland korrupta politiker. Nyvalet hålls efter att regeringen skakades av en korruptionsskandal som fick PS:s premiärminister António Costa att meddela sin avgång i november.

Ingen har ännu åtalats för brott, men Costa har fortfarande inte ställt upp för omval.

Två representanter för PSD har också tvingats lämna sina tjänster, också på grund av anklagelser om mögel.

Korruptionsskandaler och höga levnadskostnader har bidragit till att urholka tron ​​på det politiska etablissemanget. Chega rider på missnöjet, och ledaren André Ventura har sagt att han är villig att släppa några av partiets mest kontroversiella förslag – som den kemiska kastreringen av vissa sexualförbrytare – om det öppnar dörren för deltagande i en regeringskoalition.

Den politiska makten i Portugal har i decennier växlat mellan socialistpartiet, nu ledd av Pedro Nuno Santos, och de borgerliga socialdemokraterna. PSD-ledaren Luís Montenegro har hittills uteslutit ett samarbete med Chega, men andra ledare i AD-alliansen har varit mer vaga i sina uttalanden.

Vallokalerna stängde klockan 20.00 lokal tid.

Lämna ett svar