Staty värd två miljoner kronor försvunnen – hufvudstadsbladet



0df90ffb 68e9 4536 be0d ba83f0ccb66b

Det var i tisdags som personalgruppen som arbetar med konstverksamheten på Region Gävleborg upptäckte att statyn saknades.

– Den placerades på en plats där det rör sig mycket folk. Den ligger på vänster sida vid byggnaderna när man kör upp mot sjukhuset. Det finns kontorslokaler och nära vägen, säger Carin Palmqvist Isaksson.

Solglitter är en gåva till regionen från Gefle-Dala Järnvägsfond 1986. Den tillverkades i flera storlekar och den största stod på Gävle sjukhus. Den är cirka 80 centimeter hög, 70 centimeter bred och 60 centimeter djup.

Statyn är värd runt 1,5 till 2 miljoner kronor.

Hur ofta sker denna typ av stöld av ett offentligt konstverk?

– Det har hänt då och då att det försvunnit, men det är inte särskilt ofta och inte så vanligt. Vi har gjort en polisanmälan och vi avvaktar utredningen nu.

Jenny Nilsson, intendent för offentlig konst, Kultur Gävleborg:

– Carl Milles är en av Sveriges mest kända konstnärer från tiden vid förra sekelskiftet och verket Solglitter (eller Najad på delfin) från 1918 bär konstnärens karaktäristiska formspråk och uttryck. Verket är en viktig del av Sveriges konsthistoria och är ett betydande verk ur konstnärens livsverk, säger hon i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar