Vårdvalen behöver inte ett parti som stoppar huvudet i sanden

[ad_1]

Uppmuntrad av Socialdemokraterna nationellt har regionrådet Aida Hadzialic börjat rulla tillbaka den privata vården i Stockholm. Hon beskriver det som ett ”paradigmskifte” i svensk politik. Centerpartiet är en nyckelspelare i den nya rödgröna koalitionen i Stockholm och till stor del en del av den nya inriktningen. Det blir väldigt svårt för väljarna att hänga med när regionråden Gustav Hemming och Christine Lorne plötsligt frånsäger sig ansvaret och levererar en alternativ verklighetsbeskrivning.

I det rapport som Timbro lanserade förra veckan kartlade vi beslut som den nya regionstyrelsen tagit. Det råder ingen tvekan om att den politik som Aida Hadzialic (S) valdes på nu genomförs. Det är precis vad det ekonomiska regionrådet också säger den 14 mars i Expressen: ”Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen som vi gick till val till 2022. (…) där vi helt enkelt tar tillbaka kontrollen över det som lämnats över. till marknaden”.

Det är ett dogmatiskt beslutsfattande som ligger till grund för de förändringar som nu görs. Trots ett stort vårdbehov har därför flera vårdinrättningar i Region Stockholm lagts ner. Beslut har redan tagits om att slopa fem vårdval – som Christine Lorne var omedveten om så sent som i torsdags.

Vår granskning visar också att det inte ens finns någon tidtabell för att skapa nya vårdplatser när gamla läggs ned. Det gäller till exempel vårdplatser för svårt sjuka ätstörningspatienter. Att avsluta samarbetet utan en färdig mottagarkapacitet kan i det här fallet innebära att unga tjejer kastas från vården mot i värsta fall döden.

Centerpartiet skriver i sitt svar att detta ”sätt att resonera” riskerar förtroendet för vården. För de flesta andra är det uppenbart vem som riskerar förtroende för vården.

Precis som alla andra områden behöver reformer vårdas och det är Centerpartiet som är skyldiga svaret på hur de vill utforma vården i Stockholm. Den situation som regionråden försöker skildra, att antingen behålla vårdvalen eller hålla skatten oförändrad, stämmer inte. Under de 16 år som borgerligheten styrde lyckades man både öka tillgängligheten och korta köerna – utan att höja skatterna. Först nu har överskotten förvandlats till röda siffror samtidigt som tillgången begränsas till många av länets mest utsatta patientgrupper.

Sedan juli 2022 har antalet personer som väntar på operation på något av länets akutsjukhus nästan fördubblats, från 2 823 personer till nästan 5 000 i juli 2023. Detta trots att regionregeringen sköt två miljarder extra till akutsjukhusen, utöver den allmänna beräkningen på fyra procent. Samtidigt höjs skatterna. Vi stockholmare får därför betala mer för längre köer.

Hur Stockholms befolkning kommer att påverkas av denna socialiseringsvåg, det vet vi inte. Den typen av analyser har efterfrågats från flera olika håll, men de finns inte i besluten. Att detta skulle leda till en positiv utveckling har alltså inte redovisats, troligen för att det i dagsläget saknas en sådan grund. Patienterna i kön till operation, inom ätstörningsvården och i vårdvalen behöver inte ett parti som sticker huvudet i sanden. Centerpartiet skriver i sin duplik att det fria vårdvalet är en framgångssaga – men samtidigt sitter de stilla vid bordet och låter Socialdemokraterna genomföra sitt ”paradigmskifte”.

Lovisa Lanryd, socialtjänsteman, Tankesmedjan Timbro

[ad_2]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *