Expert: Förutsättningar för mycket mygg sommaren 2024


Grundvattennivåerna är för närvarande höga eller mycket höga i stora delar av södra Sverige. Det gör att det finns gott om vatten på markerna där myggornas ägg just nu väntar på att kläckas.
Mycket tyder på att det kan bli en sommar full av myggor.
– Blir det inte särskilt torrt behöver man inte oroa sig för att det saknas mygg, säger Anders Lindström, myggexpert på Norges veterinärmedicinska institut, SVA.
Myggorna lägger sina ägg på försommaren. Eftersom larverna behöver vatten för att utvecklas har myggorna lärt sig att lukta sig fram till platser där vattenpölar brukar bildas på våren. Äggen kläcks på våren men kan överleva flera år i marken.

Att det är blött nu är dock ingen garanti för att myggorna kommer att överleva. I sena frost, så kallade järnnätter som kan inträffa i maj, riskerar de nykläckta myggorna att frysa ihjäl.
De nya myggorna kläcks i maj eller juni, men den observanta kan redan ha lagt märke till myggor i det vilda. Vissa arter övervintrar som vuxna.
– Större vårmygga är en av de arter som folk märker mest nu. Det är en ganska stor mygga med randiga ben och fläckiga vingar som kommer fram tidigt på våren. De sved inget i höstas, men tar sina första blodprov nu. Sedan lägger de ägg och lever till maj eller början av juni, säger Anders Lindström.

Tidig knott, Aedes punctor, är en av de vanligaste bitmyggorna.

Foto: Anders Lindström/SVA

Att det har varit en kall vinter är inget som stör myggorna.
– Äggen som ligger i marken påverkas i väldigt liten grad.
Fästingar besväras inte heller av låga temperaturer. När dagstemperaturen når fem plusgrader vaknar fästingarna till liv. Fästingar trivs i fuktiga miljöer, högt gräs, skogar och snår. Säsongen brukar räknas från maj till november.

Förra året hittades den den asiatiska tigermyggan, Aedes albopictus, för första gången med säkerhet i Sverige.
Tigermyggan är känd för att kunna sprida virus som dengue, chikungunya och zika. Dess larver upptäcktes i en växt som hämtades från Spanien. Forskare betraktar det som en isolerad händelse och ser ingen risk för ytterligare spridning. Det är dock troligt att det så småningom kommer att etablera sig i Sverige, enligt Anders Lindström.
Nilfebermyggan är en annan sommarpest som nyligen påträffats i Sverige och som verkar sprida sig längs västkusten.
– Den är aggressiv, gillar att bita och mycket. Dessutom kan den sprida sjukdomar, men risken att drabbas av den i Sverige är extremt liten, säger Lindström.

Lämna ett svar