Nisse: Nämen, där sprack visst Malmö


Så fort jag läst om det ville jag direkt boka en resa till Malmö, för att se den med egna ögon. Som man vill göra med stora kulturevenemang.
Även om risken var överhängande att det skulle verka lite dumt när man väl stod där.
Nej, jag pratar inte om den tv-sända musiktävlingen förra veckan, utan om en konstnärlig happening som kanske hade fått lite mer uppmärksamhet om den inte hade ägt rum precis innan den stora hiten.

Eller kanske inte. För på sätt och vis hände det inte så mycket, bara en smal spricka – visserligen femton meter lång – som plötsligt bröt igenom gatstenen på ett litet torg i centrala Malmö. Med en liten metallplatta inuti som erbjöd en titel och undertitel:
“Itu. Till minne av dem som miste livet i gatuvåld.”
Eller, sprickan dök inte bara upp. En man knäböjde och skar ut den med en mängd olika specialverktyg. Sedan målade han den i guld. Och förbipasserande verkar inte ha reagerat medan han jobbade, då han hade gula kommunalarbetaroveraller på sig.
Med andra ord, ungefär som Banksy – världens mest kända anonyma gatukonstnär – brukar göra när han skapar otillåtna verk mitt i livliga stadsmiljöer.
Och precis som om det hade varit Banksy, ägaren till köpcentret Triangeln, utanför vars entré sprickan satt, reagerade läser jag i Sydsvenskan: Det här kan vara värt pengar, bäst att spara!
Men det tyckte inte kommunen, som äger själva marken och konstaterade torrt att detta skett utan lov och därför måste bort.
Och så hände det, snabbt och resolut. Hacket fylldes dock i på ett så halvdant sätt att hela dess sträcka förblev synlig, om än fulare. Medan skylten som togs bort snart ersattes av en ny. Och sedan igen. Och igen.

Vilket gör att verket har fått ett längre liv och blivit ännu bättre, vilket Lars Vilks kunde ha noterat och den anonyme konstnären bakom verket faktiskt gör – också i Sydsvenskan. Det ursprungliga såret har blivit ett mer permanent ärr.
Trots att kommunens avsikt var att putsa över och glömma.
Läs fler tecknade serier av Nisse, till exempel om hur snabbt du glömmer bort moderna tv-intriger.

Lämna ett svar