Cannesaktuell stjärnregissör i dramatisk flykt från Iran


Samtidigt som festivalchefen Thierry Frémaux mötte pressen i festivalpalatset i måndags skedde en dramatisk flykt. Efter att ha dömts till åtta års fängelse och piskning lyckades den iranska stjärnregissören Mohammad Rasoulof fly sitt hemland. På måndagen publicerade han ett Instagram-inlägg där han fördömde den iranska regimen och postade en video som visar honom korsa gränsen till de snötäckta iranska bergen.
“Om det geografiska Iran lider under dina religiösa tyranniska stövlar, lever det kulturella Iran i sinnena på miljontals iranier som tvingades lämna Iran på grund av din brutalitet, och ingen makt kan påtvinga det sin vilja. Från och med idag är jag bosatt i det kulturella Iran”, skriver Mohammad Rasoulof, som under stort hemlighetsmakeri flytt sitt hemland med hjälp av vänner.

Från

Foto: Cannes filmfestival

Förra veckans meddelande regissörens advokat Babak Paknia att Rasoulof dömdes till åtta års fängelse och piskning med motiveringen att hans filmer var “exempel på maskopi med avsikt att begå brott mot landets säkerhet”. Eftersom fängelsestraffet skulle verkställas med kort varsel valde Rasoulof därför att fly från sitt hemland:
“Jag var tvungen att välja mellan fängelse och att lämna Iran. Med ett tungt hjärta valde jag exil”, sa han i ett separat uttalande genom en talesperson.
Den 24 maj är det världspremiär för hans nya film “The seed of the sacred fikon”, som tävlar om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. En film som den iranska regimen gjorde allt för att stoppa. Myndigheterna har bland annat förbjudit skådespelare och medlemmar av filmens besättning att besöka Cannes och har även pressat dem att se till att filmen dras ur tävlingen.
– Många har hjälpt till att göra den här filmen. Mina tankar är hos dem alla och jag fruktar för deras säkerhet och välbefinnande, säger Rasoulof i sitt uttalande.

Mohammad Rasoulof slog igenom 2013 i Cannes med “Manuscripts don’t burn” som vann det internationella filmkritikerpriset i Un sure regard-avdelningen. Fyra år senare vann “An Honorable Man” priset för bästa film i samma avsnitt. 2020 vann han även Guldbjörnen i Berlin med “There is no evil”, en film som kretsade kring dödsstraff och utsågs till årets bästa film av DN:s filmkritiker. Kort därefter dömdes han till ett års fängelse för “propaganda mot systemet” och fick både yrkesförbud i två år och reseförbud. Förra året tvingades Rasoulof dra tillbaka sin juryplats i Cannes eftersom han inte fick lämna Iran.
– Festivalen i Cannes står bakom Mohammad Rasoulof och hans nya film, som har skapats under “akrobatiska” förhållanden. Vi stödjer det som hans film porträtterar, festivalen talar genom honom, sa Thierry Frémaux under sin vanliga presskonferens som föregår festivalens öppning.
– Det är en tradition att det politiska syns på biodukarna i Cannes. Titta på den första festivalen 1946 när Roberto Rossellinis “Rom, öppen stad” och René Cléments “Klar signal” vann priser. Att Mohammad Rasoulof har uppmärksammats här är ett resultat av hans kamp och engagemang. Den nya filmen är en skildring av hur den iranska diktaturen till och med infiltrerar familjerna, sa Thierry Fremaux och förklarade att filmen har premiär sist av alla tävlingsfilmer eftersom den ännu inte är helt färdig.

Från

Foto: Cannes filmfestival

Under gårdagen fick Rasoulof också starkt stöd av Robert DeNiro och Jane Rosenthal, grundarna av Tribeca Film Festival. I ett gemensamt uttalande uttrycker de solidaritet med den iranske direktören.
– Vi fördömer och vill uttrycka vår djupaste oro över domen mot den hyllade iranske filmaren Mohammad Rasoulof. Konst är inte ett brott; det är dialog med mänskligheten. Hans modiga arbete har konsekvent försökt belysa samhällsfrågor, erbjuda ovärderliga insikter genom en filmisk lins och understryka hans orubbliga engagemang för sanningssökande och främjande av mänskliga rättigheter genom konstnärliga uttryck, skrev De Niro och Rosenthal bland annat i sitt uttalande .
Nyheten att Mohammad Rasoulof lyckats ta sig ut ur Iran möttes av stor lättnad i Cannes och resten av den internationella filmvärlden. Inte minst av filmens distributör, Jean-Christophe Simon, manager på The Films Boutique och Parallel45.
– Vi är väldigt glada och lättade över att Mohammad har kommit säkert till Europa efter en farlig resa. Jag hoppas att han och Rasoulof kommer att kunna närvara vid premiären i Cannes trots alla försök att hindra honom från att vara där personligen, sa Jean-Christophe Simon.
Direktör bakom Cannes-bidrag dömd till fängelse och prygel
Helena Lindblad: Irans mullor bränner en enastående kulturell huvudstad

Lämna ett svar