Inflationsförväntningarna sjunker något, enligt Propsera.


Om ett år väntas inflationen enligt KPI-måttet ha sjunkit till 1,8 procent, enligt en mätning som Kantar Prospera gjorde 7–14 maj.
I motsvarande undersökning i april – där ledande aktörer på penningmarknaden tillfrågades – var förväntningarna på en inflation på 2,0 procent om ett år.

På tvåårssikten sjunker också inflationsförväntningar på 1,7 procent, ned från 1,9 procent i aprilmätningen.
När det gäller KPIF-inflationen – där effekterna av bolåneräntor exkluderas – ligger förväntningarna på ett års löptid stabilt på 2,0 procent. Det är i linje med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent i KPIF-inflationen.
På tvåårssikten sjunker dock förväntningarna till 1,9 procent i KPIF-inflationen, från 2,0 procent i aprilmätningen.
Mätningen gjordes 7–14 maj och omfattar därmed dagarna efter Riksbankens första sänkning av styrräntan på åtta år med 0,25 procentenheter till 3,75 procent.
När det gäller framför allt styrräntan är förväntningarna att den har sänkts till i snitt 2,9 procent på ett år och i snitt 2,4 procent på två år. Där väntas den vara kvar under resten av de fem åren som Kantar Prospera ställde frågor om.
Förväntningarna på svensk tillväxt är också något stärkta i maj jämfört med april. BNP-tillväxten på ett års sikt förväntas bli 1,0 procent, jämfört med tidigare 0,9 procent. På tvåårssikten är förväntningarna på 2,1 procents tillväxt, jämfört med tidigare 2,0 procent.
Kantar Prosperas mätningar utförs på uppdrag av Riksbanken.
Läs mer: Banker sänker rörliga bolåneräntor

Lämna ett svar