Försvaret om ättikan: Det var en olycka | Sverige


Föräldrarna åtalas för synnerligen grov misshandel av flickan, dels för att hon var farligt kall när hon kom till barnintensiven i Lund på julafton förra året och dels för att hon fick i sig så mycket vinäger att hennes mage förstördes.

Föräldrarna hade “sett till” att tjejen fick i sig vinägern, hävdar åklagaren, som dock var tydlig med att polis och åklagare inte kunde säga hur det gick till.

Ebba Gerleman ger en helt annan bild: Flickan väckte sin mamma mitt i natten och fick ont ​​i magen. Pappan gick sedan in i tvättstugan och kollade glaset som hade vinäger i. Det var tomt.

Försvarsadvokaten läser upp alla sms som mamman skrivit till pappan efter att han åkt till sjukhuset med sexåringen för att visa sin stora oro för tjejen som fått i sig vinäger. “Hur mår hon, är hon rädd?” skriver mamman.

Orolig och olycklig

Åklagare menar att sms:en visar att föräldrarna har försökt komma överens om en gemensam beskrivning av vad som hänt – advokaten menar istället att de visar en orolig och olycklig mamma efter en olycka i hemmet.

Hon framhåller att tjejen varit sjuk en tid innan etikintaget och säger att experten som försvaret anlitat ska visa att flickans låga kroppstemperatur berodde på flera samverkande faktorer.

Åklagare Ingegerd Jigin har varit tydlig med att hon tror att föräldrarna ljuger om det som hänt och att de inte talar sanning i “något avseende”.

Hon har beskrivit familjen som relativt isolerad, sagt att hemmet var deras värld och understrukit att de levde på ett sådant sätt att föräldrarna måste ha vetat vad som hände i hemmet.

— Det är föräldrarnas verk. Alla som inte har gjort det har vetat om det, sa Ingegerd Jigin när rättegången inleddes i måndags.

Pekar på självskadebeteende

Mammans försvarsadvokat beskriver att föräldrarna uppfattade dottern som omogen för sin ålder, att hon ofta drog sig undan och ibland var svår att få kontakt med. Deras uppfattning var att hon fått en hjärnskada i samband med förlossningen, som hon inte fått diagnosen, men som föräldrarna ville utreda.

Enligt föräldrarna var hon också “gränslös” och hade ett självskadebeteende. Det har varierat, men ökat när svårare händelser inträffat i familjen, till exempel när mormodern gick bort och när mamman råkade ut för en olycka.

Åklagaren har å sin sida framhållit att flickan sedan hon började återhämta sig på sjukhuset inte har visat några tecken på att ha lidit av självskadebeteende eller på att vara sen i sin intellektuella utveckling.

Försvarsadvokaten påpekar också att polisutredningen kan ha påverkats av den omfattande mediebevakningen och skriverier på internet, där föräldrarna beskrevs i mycket negativa ordalag.

– Det går inte att bortse från att det finns människor som påverkas av vad de läser i media, säger Ebba Gerleman.

LÄS MER: Argumentationen i rätten över flickans egna ord – om vinägern
LÄS MER: Tjej förgiftades med vinäger – föräldrarna i Eslöv åtalas
LÄS MER: Misstanken: Flickan var inlåst – när familjen höll på att dekorera trädet
LÄS MER: Premie Föräldrarnas sms – när dottern låg på sjukhus

Lämna ett svar