Magnusson glänste – och överträffade Glans


Sverige hade tre häcklöpare i EM i Rom, men just nu är det Leo Magnusson som är snabbast. 26-åringen från Sävedalen AIK slog EM-löparna Emil Blomberg och Vidar Johansson på sista varvet och slog Dan Glans 47 år gamla mästerskapsrekord på sträckan med tiden 8.22.03.
Det var också en ny sänkning av det personliga rekordet som när säsongen startade var 8,50.

Det var först i somras bestämde han sig för att byta till häck. Då hade han fått 2021–23 förstörd av skador och tävlade inte på två år. Värst var stressfrakturen i foten.
– Det var samma skada som Andreas Almgren hade. Kanske är det bra att han har den skadan, säger en leende Magnusson och syftar på att medlöparen Almgrens karriär också tog fart när han var skadefri.
Första SM-guldet och seniortiteln räddades av göteborgaren efter att till stor del själv ha gjort SM-loppet på Rimnersvallen i Uddevalla. Ingen av huvudmotståndarna (tredje EM-löparen Simon Sundström kom aldrig till start) ville gå. Vidar Johansson föll vid sista diket. Emil Blomberg svarade när Magnusson spurtade men blev slagen med 14 hundradelar.

Vidar Johanson föll i sista diket men kämpade sig i mål som trea.

Foto: CARL SANDIN

– Jag visste att det skulle bli en utmaning att både dra och kunna vinna över de andra. Jag är verkligen glad att jag klarade det, säger Magnusson, som med rekordloppet tog ett stort steg mot OS i Paris.
– Jag borde må bra. Jag är med i rankingen och har vunnit tre lopp, så jag tycker att jag har visat att jag kan slåss om en finalplats i OS, säger Magnusson.
Vilken dialog har du haft med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK)?
– Inte mycket eftersom jag inte var aktuell förrän för två veckor sedan. Jag vet inte riktigt vad de kräver.

Vad hade du tänkt om någon hade sagt till dig för ett år sedan att du skulle springa i OS?
– Att det inte var särskilt realistiskt.
En som dock missar OS är häcklöparen Emilia Lillemo, som trots att hon vunnit SM-guld, slagit mästerskapsrekord och kört sitt snabbaste lopp någonsin med 9.29.01 är säker på att hon inte blir uttagen.
– Visst är man lite besviken. OS är bara vart fjärde år, sa Lillemo.

Ragnar Carlsson vann sitt femte raka SM-guld och ser ut att ta sig till OS.

Foto: CARL SANDIN

Ragnar Carlsson fick klartecken från de olympiska spelen i veckan, men hammarkastaren kan fortfarande inte vara helt säker på att åka till Paris. Men med ett segerkast på 75,65 tog han sitt femte raka SC-guld och de rankingpoäng som gör honom kvalificerad för uttagning även med friidrottens mått mätt.
– Jag skulle inte säga att det är färdigt, men det ser väldigt bra ut, säger Carlsson och medger att det var ett nervöst lopp trots att han vann med åtta och en halv meter före Hugo Sörby.
Först i slutet av nästa vecka räknar han med att OS-biljetten är definitivt klar.
Carlsson misslyckades i EM i Rom och säger att han lärt sig en läxa. Det var för mycket koncentration på tekniken.
– Jag ska till OS för att ta revansch, säger han.

Lämna ett svar