Så lever Peter Madsen i fängelset | Sverige


640@60
Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Foto: POLFOTO/IBL

640@60

Efter rymningen fick Peter Madsen sitta vid sidan av vägen i tre timmar, polisen ville försäkra sig om att bombvästen han hade på sig inte var vass.

Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅ

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall i augusti 2017. Hon hade följt med Madsen ombord på hans egenbyggda ubåt UC3 Nautilius för att göra en anmälan – men återvände aldrig till land.

Nu har Ekstrabladet fått tag i dokument som ger en inblick i Madsens liv bakom galler. De blev offentliga i samband med en dom i en domstol i Roskilde där han vände sig för att överklaga de restriktioner som ålades honom i Storstrømsfängelset, där han avtjänade sitt straff tills nyligen.

Madsen flyttades tillbaka till Storstrøm efter sitt uppmärksammade flyktförsök från fängelset i Herstedvester i augusti 2020, vilket han också dömdes för.

Våldsamt motstånd

I ett avsnitt beskrivs hur Madsen i september 2021 placerades i en säkerhetscell för att han efter husrannsakan kastade sin matbricka i golvet, slog igen celldörren och sedan rusade mot en kriminalvårdare med höjd knytnäve. När personal försökte lugna honom ska han ha gjort våldsamt motstånd.

Efteråt förklarade Madsen att det hela var en reaktion på en lag som nyligen infördes i Danmark då, som förbjuder livstidsdömda att brevväxla, ringa eller ta emot besök av personer de inte känner, under de första tio åren.

Av handlingarna framgår också att det vid en inspektion av Madsens cell hittades i hans tvättkorg i hans tvättkorg. På frågan varför svarade Madsen att “han ansåg situationen hopplös och övervägde självmord”. Han mådde bättre av att tygremsorna fanns där, om det skulle uppstå en situation där han kände att det var för mycket.

Flyttade till nytt fängelse

I januari i år flyttades Madsen till ett nytt fängelse: Enner Mark på östra Jylland. Där får han besök av två kvinnor han kände innan han greps för mordet och den kvinnliga kriminalvårdaren han lärde känna på Vestre Fængsel i Köpenhamn och som han inledde en relation med.

Enligt enhetschefen på Storstrømsfängelset var en av anledningarna till Madsens flytt att personalen märkte att han studerade enskilda kriminalvårdares beteende, till exempel vid metalldetektorer.

“Peter är den mest komplexa fånge han (enhetsbefäl, reds anm.) någonsin har haft, särskilt i förhållande till det kontinuerliga testandet av gränser, och det är det som har oroat honom mest.” det står i handlingarna enligt Ekstrabladet.

Enhetschefen säger också att Madsens bakgrund som uppfinnare gjorde att man hade honom under extra uppsikt. Han fick till exempel inte ha tillgång till en fjärrkontroll eftersom den innehåller batterier.

“Han är en unik uppfinnare och kan göra vad som helst av ingenting,” enhetschefen vittnar enligt handlingarna.

Lämna ett svar