Så är det att spela i mask: ”Tappar i periferiseendet”


Det var i gruppspelsmatchen mot Österrike i fotbolls-EM som olyckan inträffade. Kylian Mbappé gick upp i en luftduell med motståndarens mittback Kevin Danso och hans näsa fick en rejäl smäll. Den franske stjärnan blev åsidosatt och byttes sedan ut.
Trots att hans näsa visade sig vara bruten valde Mbappé att inte opereras. Istället levererades en mask till det franska lägret. Mbappé satt på bänken mot Nederländerna och startade sedan i gruppspelets epilog mot Polen, där han gjorde sitt första EM-mål efter 535 mållösa minuter.

Måndag väntar åttondelsfinal mot Belgien, och Mbappé har varit tydlig med att han inte direkt njuter av att bära en mask på planen. Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst fem olika varianter testats.
– Det är faktiskt hemskt att spela med mask, sa Mbappé på presskonferensen inför åttondelsfinalen.
– Jag fortsätter att byta masker för det är alltid något som stör mig, något som inte stämmer riktigt. Det begränsar synfältet. De första dagarna kändes det som att jag hade 3D-glasögon på mig. Jag ska bli av med det så fort jag kan, men nu har jag inget val. Jag kan inte spela utan den.

En sak är säker: Frankrike-stjärnan Kylian Mbappé uppskattar inte att spela fotboll i mask.

Foto: Franck Fife/AFP

Få masker har fått så mycket uppmärksamhet som Mbappés, men faktum är att det är många som har spelat med liknande förutsättningar genom åren.
På svensk mark Elma Junttila Nelhage springer just nu runt med en liknande mask i sitt BK Häcken. Det var i Women’s Swedish League-matchen mot Trelleborg strax före midsommar som försvararen fick en motståndare över sig under en glidtackling.
Knä mötte näsa – som gick sönder. Till skillnad från Mbappé kunde Junttila Nelhage spela vidare.
– Det var svårast att leka med sådana fittor i näsan för att stoppa blödningen, säger hon.
Efter midsommarhelgen ordnades det med mask.
Mbappé verkar inte tycka att det är så kul. Hur skulle du beskriva det?
– Jag kan nog ändå vara villig att hålla med. Men jag tror att det främst är en fråga om vana. Jag hann inte riktigt testa det innan mitt första spel.

Elma Junttila Nelhage hade en stor hit i damernas svenska match mot Trelleborg den 20 juni. Därefter spelade hon med mask.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Precis som Mbappé Häckenspelaren poängterar att synfältet är det som kan orsaka det i en matchsituation.
– Jag ser ut ur det. Men runt omkring, periferin – där tappar jag några procent. Jag måste nästan välja om jag vill fokusera på bollen, och då kanske jag missar en sekund av det som händer framför mig.

Hur mycket Mbappé bar masken på träningen är något oklart. Fransmannen har synts på några bilder utan den. Elma Junttila Nelhage berättar att hon ville använda masken så mycket som möjligt, även på träningsplanen.
– Jag har haft den på mig hela tiden, och det är mest för att jag vill vänja mig vid den. Jag känner att det påverkar sättet jag spelar på, att jag måste fokusera mer och att jag måste anpassa mig utifrån vad jag ser på planen.
– Då tycker jag att det är bättre att ha den på sig, så att jag får så många minuter med den som möjligt.

Fakta.Elma Junttila Nelhage

Född: 21 maj 2003 (21 år).

Klubb: BK Häcken.

Placera: Mittback.

Tidigare klubbar: Kolbotn (Norge), Kopparbergs/Göteborg FC och IK Zenith.

Hur fungerar huvudspelet för dig?
– Jag tycker att det fungerade bra. Jag känner mig fortfarande lite ostoppbar. Nu har jag skydd, nu kan ingen komma åt mig!

42b0e3f5 922e 40ca b93c fce940568e80

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Kylian Mbappé dök upp kämpa mot klockan för att få sin mask levererad i tid, och allt rapporterades flitigt i media. Exakt vilka typer den franska stjärnan testade är oklart. I Elma Junttila Nelhages fall var det en speciallösning på grund av semestertider.
– Den är gjord med så kallad vattenplast, säger Christoffer Diehl, legitimerad ortopedingenjör.

Han fortsätter med att prata om tekniken:
– Man doppar plasten i varmt vatten, sedan lägger man den i ansiktet och masserar in den – så att den formar sig efter personen i fråga. Efter det får det stelna och sedan kan man såga ut hål och slipa.
I vanliga fall sker maskprocessen istället via en app på telefonen och en 3D-skrivare.
– Sedan skannar vi ansiktet. Utifrån det 3D-printar vi sedan masken, säger Christoffer Diehl.
Mbappé fick äntligen på sin mask i tid, även om det sedan var nittio minuter på bänken mot Nederländerna. Elma Junttila Nelhages mask gick snabbt i mål.
– Jag klarade det på tre timmar, säger Christoffer Diehl.

Hur det går med Mbappés näsa – förmodligen världens mest skrivna för tillfället – efter EM återstår att se. Det är troligt att det blir operation för stjärnan, medan nya klubben Real Madrid med största sannolikhet kommer att vilja se nyförvärvet i aktion så snart som möjligt.
Elma Junttila Nelhage slipper operation och nästan två veckor senare har svullnaden lagt sig.
– Nu är det nog lite blues kvar. Annars ser det ganska normalt ut skulle jag säga.
Hur länge måste du stå ut med masken?
– Jag vet faktiskt inte, men nu har vi bara en match kvar innan sommaruppehållet. Jag hoppas att det blir bra under de veckor vi är lediga, så jag släpper det när jag kommer tillbaka.

Bildspel – fler spelare i mask:

Lämna ett svar