Ett flygplan från bolaget Air Europa har tvingats nödlanda i Brasilien efter att ha drabbats av kraftig turbulens.



3c0b53f3 a834 48fd 961b 84f9947a5206

Flygplanet, en Boeing 787-9 Dreamliner, var på väg från Madrid till Uruguays huvudstad Montevideo när det drabbades av kraftig turbulens på måndagen, enligt det spanska flygbolaget Air Europa, skriver BBC. Händelsen inträffade när planet, med 325 passagerare ombord, befann sig över Atlanten, nära den brasilianska kusten.
Planet omdirigerades till flygplatsen i staden Natal i nordöstra delen av Brasilien, där det nödlandade.

30 passagerare skadades, av vilka tio fördes till sjukhus för behandling, säger flygbolaget. Enligt sjukhuskällor ska de bland annat ha fått skador i huvudet och skärsår i ansiktet.
Händelsen är den senaste i raden där flygpassagerare har skadats i samband med plötslig turbulens.
Den 21 maj dog en man efter att ha drabbats av en hjärtattack när ett flygplan från Singapore Airlines på väg till Singapore från London plötsligt tappade nästan två tusen meter på höjden på bara tre minuter. Ytterligare 20 personer skadades också så allvarligt att de behövde intensivvård.
En vecka senare, den 26 maj fördes åtta personer till sjukhus efter att kraftig turbulens inträffat på ett Qatar Airways-flyg från Doha till Dublin. Planet tvingades senare nödlanda i Bangkok.
Enligt en studie från University of Reading, England, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Geophysical Research Letters 2023, har flygturbulensen också ökat i takt med den globala uppvärmningen.
Studien, som fokuserade på en nordatlantisk rutt med normal trafik, visar att förekomsten av turbulens ökade med 55 procent mellan år 1979 och år 2020. Mest turbulens har ökat över USA och över Nordatlanten, men också över Mellanöstern, Europa och Sydatlanten var ökningen märkbar.

Lämna ett svar