Den svenska säkerhetspolitiken är aningslös


För försvaretablissemanget som för tjugofem år sedan satsade sin trovärdighet på att lägga ner det nationella försvaret och som under den senaste korta perioden har lagt sina insatser på en helt ny svensk “stor strategi”, måste Biden-kandidatens kollaps komma som en kalldusch. Den nya svenska storslagna strategin skulle garantera trygghet, förutsägbarhet och inte minst många utmärkta jobbmöjligheter nere i Europa.
När överbefälhavaren Micael Bydén fick frågan av en journalist om han kunde se några nackdelar med ett svenskt NATO-medlemskap, svarade han med eftertryck:
– Jag kan inte komma på en enda.

Vi är i berättandets tid. De makthavare från vänster till höger berättar sagor för folket, historier som enligt dem är så fängslande att ingen öppen debatt behövs. Enligt beslutsfattarna fungerar en debatterande demokrati bara för att förstöra stämningen, sliter sönder den speciella atmosfären med ljuv bakgrundsmusik och en dämpad salong, vilket krävs för att historien verkligen ska få tag i publiken.

Kommer USA:s president Joe Biden verkligen att kunna vinna valet mot Donald Trump.

Som de en gång berättade historien om “valfrihet” som skulle ge Sverige Europas bästa skola. När de berättade historien om det mångkulturella samhället, som skulle göra Sverige till ett unikt föregångsland i världen där alla språk talades och alla kulturer levde sida vid sida. När de berättade historien om den fasta valutan som skulle återställa Sverige som entreprenörs- och tillväxtnation, men på grund av elaka spekulanter kollapsade tyvärr ekonomin. När de berättade historien om evig fred.
Det vill säga politik som idé. Politik när den är som bäst, som vision och expansiv möjlighet.

Vi är i berättandets tidsålder. De som har makten berättar sagor för folket, historier som enligt deras åsikt är så fängslande att ingen öppen debatt behövs

Men efter berättarfasen, kommer med nödvändighet verklighetens bistra nykterhet. Lamporna tänds, musiken stannar. Åh, var det bara en saga? Var det bara vi som drömde?
Inte en enda nackdel med ett nationellt försvar baserat på stormaktsallianser och amerikanska samarbetsavtal?
Inte en enda nackdel med ett nationellt försvar vars generaler skryter med att de i framtiden tänker slåss på andra sidan Östersjön, inte i Sverige. (Och ryssarna? Stå upp såklart?)

Kan vi överhuvudtaget lita på USA och Nato säkerhetspolitiskt om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet.

Prova då den här: USA:s nästa president är mycket troligt Donald Trump, som vill göra upp med Vladimir Putin, blåsa av försvarskampen i Ukraina och kliva ur Nato-alliansen.

Många förståsigpåare invänder: Trump bluffar bara. Mannen är transaktionell och vill tvinga européerna att betala bättre.
Det är ett tunt hopp att bygga ett lands säkerhet på.

USA:s nästa president blir med största sannolikhet Donald Trump, som vill göra upp med Vladimir Putin, avsluta försvarskampen i Ukraina och dra sig ur Nato-alliansen

De entusiastiskta anhängarna av den nya svenska “stora strategin” borde åläggas att redogöra för inte bara fördelarna, utan också nackdelarna med att underordna landets säkerhet till Trump-ledda allianser.
I måndags (8/7) presenterade regeringen sin säkerhetspolitiska strategi.
Hur ser plan B ut?
Läs fler texter av Carl Hamilton:
Carl Hamilton: Efter DCA-avtalet är Sverige inte längre ett fosterland
Carl Hamilton: Vill vi verkligen att USA ska föra krig från vårt land?

Lämna ett svar