Boende om visitationszonen: ”Förnedrande för många”


Förra veckan dog en man efter en skottlossning i Södertälje. Polisen beslutade då att införa en säkerhetszon, en så kallad visitationszon, i delar av staden. Det är det första som införts i Stockholms län.
– Vi har gjort vårt yttersta för att bryta våldsspiralen. Vi inför säkerhetszonen som ett komplement till andra åtgärder. Vår bedömning är att det finns en stor och sannolik risk att det kan bli en upptrappning av våld och hämndaktioner, säger Kristoffer Olofsson, biträdande polismästare i Södertälje.

Tre personer är misstänkta för medhjälp till förra veckans mord, två av dem är under 15 år. Personen som har straffrättslig jurisdiktion greps tidigare men släpptes sedan, brottsmisstanken kvarstår.
– Vi söker både gärningsmän och medbrottslingar. Det kan vara flera personer som kan ha deltagit i detta, det försöker vi förtydliga nu. Det kan absolut vara ytterligare personer inblandade, säger kammaråklagare Mikael Carlsson.

Visitationszon Soderta%C3%8Clje 1720508470009
Åsikterna är blandade bland de boende som DN träffar.

Beslutet om visitationszon gäller Västra Blombacka och delar av Geneta. Det gör att polisen är i området mer än vanligt och kan göra fler kontroller som kroppsvisitation och fordonsvisitation utan direkt misstanke om brott.
– Jag skulle bli förbannad om de skulle söka igenom mina barn. Vi har aldrig haft några problem eller haft kontakt med kriminella så barnen skulle bli oroliga, säger en mamma.
Av rädsla för konsekvenser vill hon vara anonym. För några dagar sedan satt hon i bilen med sin son när polisen ville söka igenom fordonet.

Genetacentret omfattas av visitationszonen.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

– Min son var lite orolig eftersom det var första gången som polisen stoppade oss. Jag sa åt honom att inte vara det, mamma har inte gjort någonting. Vi som försöker hålla oss undan och försöka leva ett normalt liv blir genomsökta, det känns läskigt.
Hur är det att bo i det här området?
– Det är hemskt. Mina barn kan inte gå ut säkert utan att jag är med dem. Det är många unga som är här på kvällarna, klädda i svart och med masker. Då känner man att det är bäst att stanna hemma efter klockan fem, säger mamman.

Åsikterna om visitationszonen är blandade bland de boende som DN träffar. Leyla, 72, är positiv till beslutet och tycker att det borde förlängas.

Leyla, 72, är positiv till beslutet och tycker att det borde förlängas.

– Det är jättebra, hoppas polisen stannar längre. Vi skulle känna oss säkrare. Låt dem söka, det är ingen fara. Den som inte har något att dölja är inte rädd för polisen, säger hon.
Leyla har bott i Södertälje i många år. Hon berättar att området har förändrats mycket och blivit sämre. På kvällarna vågar hon inte lämna sitt hem.
– Jag känner mig inte så säker. En gång rånades mitt hem också. Jag var bortrest och när jag kom hem var allt förstört.

Serdar, 45, är emot att polisen ska få göra husrannsakan på personer utan brottsmisstanke.

I centrum av Geneta, som omfattas av visitationszonen är många människor i rörelse under måndagsmorgonen. Här finns ingen polis och det är inte många som vill prata om beslutet. Serdar, 45, jobbar i en butik i området.
– Jag har blandade känslor. Naturligtvis vill de att det ska vara ordning och reda, men många är oroliga.

Att polisen kan hussöka människor utan brottsmisstanke är dåligt, tycker han.
– Besök är förödmjukande även om man inte har något att dölja. Om du blir det och folk tittar på dig då blir du förolämpad. Det känns som att hela befolkningen drabbas när polisen redan vet vem som är vad. Det känns som en panikrörelse från deras sida.

Besökszoner är något nytt och nytt är inte alltid bra. Antingen minskar det gängkriminalitet eller så blir det konflikter mellan unga och polis

På en fotbollsplan 18-årige Morad har precis börjat träna. Han hoppas att zonen kan minska gängkriminaliteten i området, men är samtidigt orolig för att det ska få motsatt effekt.

18-åriga Morad hoppas att zonen kan minska brottsligheten i området.

– Det känns lite skakigt. Besökszoner är något nytt och nytt är inte alltid bra. Antingen minskar det gängkriminalitet eller så blir det konflikter mellan unga och polis.
Han har själv aldrig blivit visiterad av polisen. Men skulle det hända skulle han samarbeta, även om det kan kännas kränkande.
– Det kränker friheten i Sverige, att bli visiterad på grund av hur man ser ut. Du kan se ut hur du vill, klä dig hur du vill och vara som du vill, men om polisen stoppar dig på grund av det kan det vara kränkande.
Beslutet om visitationszon i Södertälje gäller till och med den 19 juli.

Fakta.Besökszoner

• Lagen om säkerhetszoner, även kallad visitationszon, trädde i kraft i Sverige den 25 april 2024. Det innebär att polisen får införa en tillfällig säkerhetszon i ett visst område om det finns risk för brottslig verksamhet som innefattar skjutning eller explosioner i området.

• I en visitationszon får polisen kroppsvisitera personer och husrannsaka fordon utan att det finns en konkret misstanke om brott.

Detta gäller på allmän plats och ingreppen får göras i den utsträckning som behövs för att förhindra eller förhindra den brottsliga verksamhet som zonen har införts för att motverka.

• Varje beslut om säkerhetszon gäller i högst två veckor och kan förlängas. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

Lämna ett svar