Kremls besked om Nato-mötet: Följer | Världen


640@60
Dmitry Peskov.

Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅ

640@60

Vladimir Putin.

Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

640@60

Idag inleds Nato-toppmötet i Washington DC.

Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

På tisdag inleds Nato-toppmötet i Washington DC – Sveriges första som fullvärdig medlem i alliansen. Hedersgäst är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy och högst upp på agendan står Natos långsiktiga stöd till landet.

Så sent som i går kväll gick USA:s president Joe Biden ut och lovade mer stöd för Ukrainas luftvärn, efter måndagens dödliga ryska attacker, bland annat mot ett barnsjukhus i Kiev.

Minst 37 personer ska ha dödats och över 170 skadats i attackerna.

Tillsammans med våra allierade kommer vi att tillkännage nya åtgärder för att stärka Ukrainas luftförsvar, för att skydda deras städer och civila från ryska attacker“, sa Biden i ett uttalande.

Peskov om NATO: “En fiende”

Toppmötet i den amerikanska huvudstaden kommer inte bara att följas av Natos medlemsländer. Ryssland kommer också att följa retoriken och eventuella beslut som fattas med “största uppmärksamhet”, varnade Kremls talesman Dmitrij Peskov på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han understryker att Nato ser Ryssland som “en fiende, en motståndare”.

– Nato har regelbundet uttalat sitt mål att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag på slagfältet och därigenom ta en direkt del i konflikten på Ukrainas sida, tillägger han.

Lämna ett svar