Nya rikspolischefen har granskats för vänskapskorruption



da7179ee e0d2 49b7 b3b5 c8c167a0f100

I februari slog den norska polismyndighetens utredare Runar Viksten fast att den nu avlidne polischefen Mats Löfving var en fjant när han fattade flera beslut. Det handlade bland annat om en löneförhöjning för dåvarande underrättelsechefen Linda Staaf och hans beslut att tilldela henne ett tjänstevapen.
Det var inte första gången som polisledningen granskades för bedrägeri eller korruption. Justitieombudsmannen, JO, har riktat skarp kritik mot hur rekrytering av högsta chefer gick till vid den stora omorganisation som Polismyndigheten genomgick 2015.
Nu tar Petra Lundh över Polismyndigheten – och även hon har granskats för hur hon tidigare har tillsatt olika tjänster.

Hösten 2018 hon tillträdde toppjobbet som riksåklagare. Året efter fick fyra personer som arbetade på hennes tidigare arbetsplats – Södertörns tingsrätt – jobb på Åklagarmyndighetens rättsavdelning. Något som DN granskat i flera artiklar. Granskningen visade bland annat att rättschefen, som var anställd av Petra Lundh, i sin tur hjälpte hans vän att få jobbet som chefsadministratör – trots att överdomaren lovade att hålla sig utanför rekryteringsprocessen. I en intervju med DN sa Petra Lundh att allt hade gått rätt till och att det var de mest meriterade som fick jobben.
På fredag Petra Lundh presenterades som ny rikspolischef under en presskonferens.
Hon säger till DN att hon alltid jobbat med kulturfrågor och kommer att fortsätta göra det inom polisen.
DN har gått igenom de utnämningar som gjordes när du var riksåklagare. Inom polisen har det framförts kritik gällande uppgifter om fusk och vänskapskorruption. Är det något för dig att ta tag i som ny chef för Polismyndigheten?
– Generellt är det klart att allt ska gå ordentligt till enligt den lagstiftning vi har. När det kommer till kulturfrågor är det väldigt viktigt att jobba med det. Jag känner inte till polisverksamheten på det sättet och har inte sett det från insidan. Men jag har jobbat med kulturfrågor och allt vad det innebär på de arbetsplatser som jag har jobbat på tidigare.
Läs mer:
Kritik mot Riksåklagaren efter DN:s granskning
Riksåklagaren: Inga fel eller oegentligheter
Riksåklagaren Petra Lundh om gängvåld: “Vi har låtit det gå alldeles för långt”

Lämna ett svar