Stor utredning kring franska tågsabotaget – störningarna fortsätter


Det var under natten till fredagen som en rad misstänkta sabotage mot infrastrukturen i de franska höghastighetstågen TGV inträffade, bara timmar före inledningen av OS i Paris. Flera ledningar ska ha kapats och bränder anlagts för att förstöra nödvändiga kablar på flera platser runt Paris.
Det statligt ägda franska järnvägsföretaget SNCF har kallat händelserna en “massiv, storskalig attack” som syftar till att förlama dess tjänster. Även Frankrikes transportminister Patrice Vergriete har uttalat att allt talar för ett samordnat sabotage.

Åklagare har öppnat en utredning om bland annat försök att “underminera grundläggande nationella intressen”, ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse.
Enligt uppgifter till tidningen Le Parisien är över 50 utredare inblandade i fallet. Prover som tagits från platserna har skickats till experter vid den franska polisens forensiska centrum för att snabbt analyseras, enligt samma källor. Även polisens antiterroravdelning har varit inblandad, skriver världen.
Flera teorier cirkulerar i fransk press om vem som kan ligga bakom sabotaget. En hypotes som polisen sägs utreda är att grupper inom extremvänstern kan vara ansvariga, främst för att tillvägagångssättet sägs likna andra dåd som vänsterextremister låg bakom. Det finns också teorier om en rysk påverkansoperation, inte minst som Frankrikes president Emmanuel Macron nu är en av Ukrainas viktigaste allierade.
Än så länge finns det dock inga uppgifter om konkreta bevis som pekar på en viss grupp.

Störningarna väntas fortsätta under helgen.

På lördag har läget förbättrats efter att flera tusen reparatörer arbetat dygnet runt för att återställa de skadade kablarna och ledningarna – men stora störningar väntas fortsätta åtminstone resten av helgen. SNCF har tidigare uppgett att minst 800 000 resenärer berörs under helgen.
Tåg mellan Paris och London och Bryssel kommer också att fortsätta påverkas under helgen, enligt tågbolaget Eurostar. Bolaget räknar med att runt en femtedel av avgångarna kommer att ställas in, och alla tåg kommer att drabbas av förseningar på runt 1,5 timme, skriver BBC.

Läs mer:
Samordnade attacker mot järnvägsnät inför öppningen av OS: “Kriminella handlingar”

Lämna ett svar