Tre tecken på att din arbetsgivare “hamstrar” dig


En ny folksjukdom har betat den svenska arbetsmarknaden de senaste åren. Det handlar om personalhamstring, eller “övervintring av arbetskraft”, som statliga Konjunkturinstitutet kallar det.

Här är ett snabbt test för att se om fenomenet påverkar din arbetsplats:
● Saktas takten i verksamheten? Har ni färre kunder eller förväntas produktionen minska i framtiden, till exempel på grund av en vikande marknad?
● Har det varit svårt att rekrytera ny personal i din bransch under lång tid?
● Tror din arbetsgivare samtidigt att den nuvarande nedgången kommer att bli kortvarig?
Om svaren på de frågorna om ja, är det också självklart att arbetsgivaren inte gillar att göra sig av med människor. Uppsägningar är kostsamma. Att hitta och utbilda nya medarbetare kan bli ännu dyrare. Det är så gammalt att arbetsgivare ofta undviker båda dessa saker om de kan.

“Omkring 10 procent av svenska arbetsgivare väljer just nu att behålla personal trots att personalstyrkan borde kunna minskas, enligt Konjunkturinstitutets undersökningar.”

Det som däremot verkar vara nytt är skalan. Runt 10 procent av svenska arbetsgivare väljer i dagsläget att behålla personal trots att personalstyrkan borde kunna minskas, enligt Ekonomiska Institutets undersökningar.
När fackförbundet Unionen gjorde en egen mätning tidigare i höstas uppskattade de omfattningen till det dubbla.

Det är en hög dela med sig. Och det i sig är en förklaring till att vi – trots en vikande ekonomi – länge har haft en het arbetsmarknad i Sverige.
Alla heta marknader tenderar att vara självförstärkande. Svårigheter med att rekrytera har gjort arbetsgivarna ovilliga att säga upp arbetstagare, vilket har förvärrat bristen och bibehållit sysselsättningen. En het arbetsmarknad har i sin tur bidragit till att hålla uppe efterfrågan i ekonomin och i många företag.

Arbetslösheten stiger

Arbetslöshet, andel av arbetskraften. Säsongsrensade och utjämnade data, 2001–2023.

Arbetslösheten stiger

Källa: SCB

Men under hösten har temperaturen sjunkit rejält. SCB:s nya siffror visar att läget på arbetsmarknaden försämras snabbare än vad exempelvis Riksbanken har räknat med.
Det finns en risk här för svensk ekonomi.
För när logiken i den heta marknaden vänds till en nedgång kan den också förstärka sig själv. Om arbetsgivare ser att det blir lättare att rekrytera kan de vara mer benägna att säga upp sig.
När högre arbetslöshet sänker efterfrågan kan även förväntningarna på nedgången förändras. Det kanske inte blir så tillfälligt?
Flera av motiven till personalhamstring kan alltså samtidigt försvinna. Vilket lätt kan vara början på något ganska elakartat: snabbt stigande arbetslöshet och en rejäl lågkonjunktur.
Det är risken som regeringen och Riksbanken ser ut att stå inför i vinter.
Läs mer: EU vill förenkla arbetskraftsinvandringen

Lämna ett svar