Plattformen X åter tillgänglig i Brasilien



cca1e60f da41 4b1a 9732 40c8e035f328

Den nya vändningen visar att Elon Musk inte kommer att ge vika för Högsta domstolens beslut i Brasilien att blockera plattformen. Med hjälp av det amerikanska internetföretaget Cloudflares tjänster, som används av 24 miljoner webbplatser världen över, har trafiken omdirigerats för att kringgå blockeringen.

Att blockera i sin tur Cloudflare anses inte vara möjligt eftersom både Brasiliens regering och flera brasilianska banker använder företagets molntjänster.
– Du kan inte blockera Cloudflare, då skulle du blockera halva internet, säger Basílio Perez, president för brasilianska internetleverantörer, till The Guardian.
Brasiliens telemyndighet Anatel har varit i kontakt med Cloudflare och menar att det amerikanska företaget, med säte i San Francisco, gått med på att isolera internettrafiken från X i Brasilien, men hittills har aktionen inte gett något resultat.
– Cloudflare har varit extremt samarbetsvillig. Det visar hur olika två företag, som Cloudflare och X, hanterar dessa saker, berättade Carlos Baigorri, chef för Anatel, New York Times.
Bråket mellan Brasilien och Elon Musk började för flera månader sedan när Brasiliens högsta domstol beordrade plattform X att stänga av konton som hetsade tusentals högerextrema nationalister att invadera kongressen, högsta domstolen och presidentpalatset i Brasília den 8 januari förra året. När plattform X:s ägare, Elon Musk, vägrade, beslutade högsta domstolen att blockera plattformen i Brasilien.
Bråket har också kommit att handla om internetföretagens makt och vilka regler stater behöver införa för att tvinga företagen att följa respektive lands lagar.
Elon Musk har kritiserat Brasilien för att inte följa sina egna lagar om yttrandefrihet och har sagt att Brasilien är en diktatur som styrs av högsta domstolen.

Lämna ett svar