Noterat av DN:s läsare den 19 september



0dce3446 4cbd 410b b57d a234348a1e2e

Sänkt skatt för höginkomsttagare och förhöjd apanage (i år igen) till kungen. Vi andra måste fortsätta att lita på Eurojackpot.
Jan Verde, Nynäshamn

Den senaste väljarundersökningen visar att Sverige styrs av en regering som innehåller två partier som nästan ingen vill rösta på. Så fungerar det i en representativ demokrati.
Roland Ingemarsson, Helvete ja
Är det inte hög tid för EU att stämpla den nuvarande israeliska regeringen som terrorist? Alla kriterier för den åtgärden är sedan länge uppfyllda.
Olov Törnqvist
På tal om Sveriges nedlagda röst i FN: Det är ganska uppenbart att Sveriges ställning i Israel-Palestina-konflikten inte bestäms av UD utan genom utomparlamentariskt inflytande från Ulf Kristersons omedelbara närhet.
Bo Wahlström
Varför ska alla som inte har bil, alla som är gamla, alla som är sjuka, alla som står och fryser på perronger och väntar på bussar och tåg som är försenade eller inte kommer alls, betala för de som kör stadsjeepar och epa-bilar? Och de hundratusentals som flyger till Thailand eller andra avlägsna destinationer varje år borde få sin flygskatt sänkt, de som förstör klimatet och miljön med ökade fossila utsläpp. Det här är äkta SD. Varför?
Stefan Möllerberg, farfar och orolig för barnbarnens framtid
Hur kan någon misstro Socialdemokraterna när de säger sig inte veta något om metoderna som används för att sälja lotter till äldre och dementa? Om de visste något skulle de ha sagt det. Partisekreteraren Tobias Baudin verkar vara en riktig honcho som sa att öppenhet och transparens är bra. Jag hörde det med mina egna öron SVT:s “Agenda” den 25 februari. Tobias Baudin stod där och sa just det: Öppenhet och transparens är bra! Ja, faktiskt sa han: “Har du inget att dölja är öppenhet och transparens bra”. Men ändå…
Per Nicklasson, Järfälla
Socialdemokraterna borde överge telefonförsäljningen av lotter och istället sälja dem på politiska möten och låta den skötas av butiker där andra lotterier och spelformer erbjuds. Det skulle, med SD-riksdagsledamoten Tobias Anderssons ord, “dra åt kranen” för socialsekreterarnas inkomster. Men ett rakryggat ansvarstagande skulle, till Tobias Anderssons förmodade stora besvikelse, kunna öka förtroendet för sossen och kanske locka fler till deras första majtåg nästa vår. Särskilt om det jämförs med SD:s aggressiva krishantering efter “Kalla faktas” avslöjande i TV4 om partiets kommunikationsavdelning. Det skulle också vara ett långsiktigt skydd för demokratin om den satte standarden för hur ansvar ska tas. SD:s och regeringens ödmjuka oro för äldres och dementes säkerhet mot oetisk telefonförsäljning är dock inte större än deras önskan att reglera eller förbjuda all telefonförsäljning och inte bara det största oppositionspartiets lotteriverksamhet. Deras syn på de mindre bemedlade äldre avslöjas ännu mer av deras budget.
Niclas Kuoppa, Stockholm
Svar till Andreas Jonasson (Noterat den 17 september): Hur många har råd att betala på ett lån på en halv miljon till en miljon för ett färdmedel när vi enligt Technology World (22/11) se “starkt fallande priser på begagnade elbilar”?
Jens Busch

Per Eriksson (Noterat den 18 september) bekräftar endast min syn på Europas ansvar för upprättandet av staten Israel. De som samarbetade med nazismen och fortfarande bekämpar Israel kan inte hållas ansvariga för dess upprättande. Den skammen är vår.
Anders Nordlund, Uppsala
I går kunde man i DN Kultur läsa vad den gamle folkpartistfavoriten Bengt Westerberg skriver om invandring och migration – i skarp kontrast till det narrativ som Tidöpartierna och de nuvarande Liberalerna sprider och bygger mycket av sin politik på. Idag visar DN/Ipsos hur svenska folket tycker att reformutrymmet ska användas där regeringen och S lägger större vikt vid polisen och Kriminalvården (eller Kriminalvården, som S-ledaren Jimmie Åkesson). vill kalla det), medan respondenterna hellre prioriterar områden som vård och träning. Det senare är mer i linje med vad Folkpartiet/Liberalerna tidigare propagerade för. Min gissning är att de nuvarande Liberalerna kommer att försvinna från scenen vid nästa val och ett nytt parti kommer då att se dagens ljus: Nya Folkpartiet, med en återgång till en traditionell socialliberal inriktning. Kom ihåg var du läste det först!
Thorkel Borelius
Grattis till bevarandet av Kirkberget utanför Storuman! Men regeringen verkar ändå vilja fortsätta att perforera vårt vackra land. “Fler gruvor!” utbrister energi- och livsmedelsminister Ebba Busch (KD), omedveten om den förstörelse som gruvdriften medför. Naturen förstörs oåterkalleligt av borrhål och utgrävningar. Toxiner från exponerad metall sprids ut i det livsviktiga grundvattnet. Det ekologiska systemet är skadat. Konsekvensen av gruvhål och gruvdrift är förödelse för livsmiljön, för människor, djur och natur. Vi som tittar på vad den ansvariga regeringen håller på med borde ropa: “Mer kunskap och förståelse för livsmiljöerna, djuren och naturen för de som tror sig ha rätt att bestämma över vårt vackra land och över vår fantastiska planet!” Vad lämnar dessa förståsigpåare till eftervärlden? Jo, för kortsiktig vinning bringar de förstörelse, förgiftning och förorening av vårt land Sverige till kommande generationer. Jag ber regeringen att komma till besinning och vara ödmjuk inför de experter och forskare som länge varnat för hur destruktivt klimatet och livsmiljön hanteras i vårt land och på vår planet.
Irene Hallnäs, Lidingö
Svar till Karin Ekman, ansvarig utgivare för SVT Nyheter: Ett förslag för att underlätta ljudarbetet är att bortse från bakgrundsljud bakom nyheter och nyhetsinformation. Det är varken njutbart eller gör de stackars orden mer tillgängliga. För någon. De allra flesta blir gamla med tiden. Befria dig från bruset!
Barbro Eriksson, Sten hammare
Angående störande bakgrundsljud i tv: Störande ljud förekommer även i radio, till exempel vid intervjuer i teaterlobbyn eller på konferenser.
Jerry Selin, Österåker
Hej! Jag blir uppmuntrad att läsa att det är fler än jag som irriterar sig på allt bakgrundsbrus i media. Vad är botemedlet mot dumma idéer om att detta ska “förstärka effekten eller känslan”? Det gäller även Sveriges Radio, så mycket onödigt brus där också. Om jag läser en bok, och den griper och fångar mig, beror det på att boken är bra och läsvärd, inget annat. Inget bakgrundsljud behövs där, tack så mycket. Jag önskar att producenterna skulle våga lita på sina lyssnare/tittares egen förmåga att ta till sig innehållet. Hur började allt detta oväsen? Vad säger forskningen? Kanske en uppslagning för DN?
Lena Brostedt
Redaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.

Lämna ett svar