SCB: Dyrare choklad men billigare tomater



dd60feed 4a6c 45f1 b01b b6afcffaeb57

Inflationen sjönk i september till 1,1 procent enligt KPIF-måttet, rapporterar Statistikmyndigheten (SCB).
Siffran ligger i linje med SCB:s preliminära inflationssiffror som kom för en vecka sedan. Det är också i linje med snittprognosen bland analytiker, enligt Bloombergs sammanställning. Riksbankens mål är en KPIF-inflation på 2,0 procent.
KPIF-inflationen är ett underliggande inflationsmått där effekterna av bolåneräntorna har exkluderats.

Enligt måttet KPI inflationen ligger på 1,6 procent, också det i linje med den preliminära statistiken. Jämfört med föregående månad steg konsumentpriserna med 0,2 procent.
Trots att inflationen föll steg livsmedelspriserna, vilket är överraskande.
“Matpriserna faller ofta i september”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Enligt SSB steg snittpriserna på mat och alkoholfria drycker med 0,6 procent i september jämfört med augusti. Sett i årstakt steg priserna med 2,1 procent jämfört med september för ett år sedan.
– Prisökningarna var störst på citroner, färska bär och apelsiner. Samtidigt sjönk priserna på purjolök, blomkål och gul lök”, säger Neander vidare i pressmeddelandet.
Jämfört med september förra året är det priserna på tomater, päron och gul lök som har sjunkit mest. Däremot har det gått åt andra hållet för varor inom kaffe, te och kakao – där är prisökningen som störst, 7,2 procent jämfört med samma månad 2023.
“Anmärkningsvärt är att alkoholfria drycker bidrar till prishöjningarna denna månad med en ökning på 5,5 procent jämfört med samma månad förra året”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på Statistisk sentralbyrå i pressmeddelandet.
Läs mer: Fler artiklar om privatekonomi

Lämna ett svar